Skoči do osrednje vsebine

24. zasedanje Konference držav pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja v Haagu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve za nadzor nad oborožitvijo, razorožitev in neproliferacijo, veleposlanik Andrej Benedejčič, na 24. zasedanju Konference držav pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja: "Le multilateralni pristop, skupaj s Konvencijo in Organizacijo za prepoved kemičnega orožja, lahko tlakuje pot do sveta brez kemičnega orožja."
1 / 3

Med prvo svetovno vojno je bilo na slovenskih tleh uporabljeno kemično orožje, zato smo že zelo zgodaj občutili grozljive posledice tega orožja. Uporaba kemičnega orožja in strupenih kemikalij v Iraku, Maleziji, Siriji in Združenem kraljestvu v pretekih letih, je zato za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. Svet brez kemičnega orožja lahko dosežemo le z multilateralnim pristopom in podporo Konvenciji ter Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Na letošnjem, že štiriindvajsetem, zasedanju Konference držav pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja, je posebni odposlanec, veleposlanik Andrej Benedejčič, poudaril podporo Slovenije OPCW. Da bi Organizacija lahko opravljala svojo vlogo, mora biti ustrezno financirana, zato je pozval k sprejetju proračuna in programa dela za leto 2020.

Slovenija je v preteklem letu namenila prostovoljni prispevek za Sklad za misije v Siriji, in sicer za aktivnosti OPCW Skupine za preiskovanje in identifikacijo storilcev napadov s kemičnim orožjem v Siriji. Poleg tega je Slovenija finančno podprla nadgradnjo OPCW laboratorija v Center za kemijo in tehnologijo, s ciljem zagotavljanja najvišje kakovosti izvajanja temeljnih nalog OPCW, kot so inšpekcijski nadzor, preverjanje ter pomoč državam pogodbenicam pri krepitvi zmogljivosti in raziskovanju.

Veleposlanik Benedejčič je v svojem nagovoru izpostavil tudi, da mora iti Konvencija v korak s časom in se odzvati na nove grožnje, povezane s kemičnim orožjem. Zato Slovenija podpira posodobitev seznama nadzorovanih kemičnih snovi.