Skoči do osrednje vsebine

24. zasedanje Konference držav pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja v Haagu

Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve za nadzor nad oborožitvijo, razorožitev in neproliferacijo, veleposlanik Andrej Benedejčič, na 24. zasedanju Konference držav pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja: "Le multilateralni pristop, skupaj s Konvencijo in Organizacijo za prepoved kemičnega orožja, lahko tlakuje pot do sveta brez kemičnega orožja."

Med prvo svetovno vojno je bilo na slovenskih tleh uporabljeno kemično orožje, zato smo že zelo zgodaj občutili grozljive posledice tega orožja. Uporaba kemičnega orožja in strupenih kemikalij v Iraku, Maleziji, Siriji in Združenem kraljestvu v pretekih letih, je zato za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. Svet brez kemičnega orožja lahko dosežemo le z multilateralnim pristopom in podporo Konvenciji ter Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Na letošnjem, že štiriindvajsetem, zasedanju Konference držav pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja, je posebni odposlanec, veleposlanik Andrej Benedejčič, poudaril podporo Slovenije OPCW. Da bi Organizacija lahko opravljala svojo vlogo, mora biti ustrezno financirana, zato je pozval k sprejetju proračuna in programa dela za leto 2020.

Slovenija je v preteklem letu namenila prostovoljni prispevek za Sklad za misije v Siriji, in sicer za aktivnosti OPCW Skupine za preiskovanje in identifikacijo storilcev napadov s kemičnim orožjem v Siriji. Poleg tega je Slovenija finančno podprla nadgradnjo OPCW laboratorija v Center za kemijo in tehnologijo, s ciljem zagotavljanja najvišje kakovosti izvajanja temeljnih nalog OPCW, kot so inšpekcijski nadzor, preverjanje ter pomoč državam pogodbenicam pri krepitvi zmogljivosti in raziskovanju.

Veleposlanik Benedejčič je v svojem nagovoru izpostavil tudi, da mora iti Konvencija v korak s časom in se odzvati na nove grožnje, povezane s kemičnim orožjem. Zato Slovenija podpira posodobitev seznama nadzorovanih kemičnih snovi.

Iskalnik