Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice z japonsko veleposlanico Akiko Yoshida

Ministrica dr. Stojmenova Duh se je danes srečala z veleposlanico Japonske v Sloveniji Akiko Joshida, s katero sta govorili o možnostih nadaljnje krepitve sicer odličnega sodelovanja med državama na področju digitalne preobrazbe.
Ministrica in veleposlanica stojita pred slovensko in evropsko zastavo

Ministrica dr. Stojmenova Duh z veleposlanico Japonske v Sloveniji go. Akiko Joshida

Kot sta poudarili obe sogovornici, gre za državi s podobno vizijo razvoja in vrednotami, kjer je uporabnik v ospredju digitalizacije, ki temelji na etičnih načelih in spoštovanju človekovih pravic.

Veleposlanica je povedala, da je digitalna preobrazba za Japonsko zelo pomembna, zato so oblikovali šest prioritetnih ciljev na področjih zdravstvenih storitev, izobraževanja, preprečevanja nesreč, otrok, mobilnosti in transakcij. Ministrica je predstavila aktivnosti in cilje strateških dokumentov, kot sta Digitalna Slovenija 2030 in Nacionalni program za umetno inteligenco ter predlagala izmenjavo izkušenj in dobrih praks predvsem na področjih vključevanja žensk v poklice znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (angleško science, technology, engineering, and mathematics - STEM), uporabe umetne inteligence v javni upravi, pametnih mest in skupnosti, podatkovne ekonomije, visoko zmogljivega računalništva in polprevodnikov.

Obe sta se strinjali, da je za uspešno digitalno preobrazbo na globalni ravni potrebno razvijati interoperabilnost podatkov in storitev ter poenotene standarde na podlagi spoštovanja človekovih pravic in pravne države. Dogovorili sta se za oblikovanje sporazuma, s pomočjo katerega bi določili konkretne aktivnosti in projekte sodelovanja med obema državama.