Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na delovnem obisku v Črni gori

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je mudil na dvodnevnem delovnem obisku pri ministru za notranje zadeve Črne gore Danilu Šaranoviću.

Ministra sta na srečanju potrdila dobro sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav. Med državama ni odprtih političnih vprašanj, dvostranski odnosi so intenzivni, zelo dobri in razvejani na vseh ravneh. Minister Poklukar je na obisku potrdil podporo Slovenije in pripravljenost za pomoč slovenskih strokovnjakov pri aktivnostih, potrebnih za izpolnjevanje pogojev iz 24. poglavja v pristopnih pogajanjih za članstvo Črne gore v Evropski uniji.

Tesno sodelovanje s partnerji iz Zahodnega Balkana je ključnega pomena za uspešno preiskovanje vseh oblik organiziranega kriminala. »Kriminal ne pozna meja, zato se moramo tudi pristojni organi medsebojno povezovati in si prizadevati za čim bolj učinkovito operativno sodelovanje. Le tako bodo naše aktivnosti dosegle želeni cilj, to je razbitje delovanja organiziranih kriminalnih združb,« je povedal minister Poklukar in dodal, da so varnostni organi Črne gore pomemben partner slovenske policije.

Sodelovanje, ki tradicionalno dobro poteka na področju notranjih zadev, pa bomo nadgradili, še zlasti na področju upravljanja nezakonitih migracij in boja proti tihotapljenju migrantov. »Gre za vseevropski problem, s katerim se soočamo članice Evropske unije in tudi države v regiji Zahodnega Balkana. Dogovorila sva se, da bomo sodelovali tudi v operativni skupini Zebra, ki deluje pod okriljem Europola z namenom preprečevanja delovanja tihotapskih združb,« je povedal minister Poklukar. Letos in v prihodnjih letih bo slovenska policija v sklopu projekta za preprečevanje nezakonitih migracij in trgovine z ljudmi na Zahodnem Balkanu med drugim izvedla tudi skupne sestanke nacionalnih koordinatorjev Evropske multidisciplinarne platforme proti kriminalnim grožnjam, med katerimi bo tudi črnogorski nacionalni koordinator. Namen je utrditev kontaktov ter izboljšanje operativnega sodelovanja in izmenjave informacij v konkretnih zadevah.

Prav tako si Slovenija prizadeva, da v Črno goro čim prej napotimo policijskega atašeja, ki bo skrbel za sodelovanje med ministrstvoma, še zlasti pa policijama obeh držav, s čimer bomo sodelovanje še dodatno okrepili.

Ministra sta govorila tudi o slovenski biometrični osebni izkaznici, ki jo v Sloveniji izdajamo od 28. marca 2022 in vsebuje 34 izpostavljenih zaščitnih elementov, kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in med drugim omogoča tudi elektronsko identifikacijo in možnost uporabe v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Obisk sta sklenila z dogovorom, da se še letos srečata v Sloveniji.