Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Vodimo konstruktiven dialog z občinami

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in direktorica Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj sta se na pobudo Združenja mestnih občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije sestala s predstavniki omenjenih združenj na temo nezakonitih migracij.

Minister je uvodoma predstavil trenutno migracijsko sliko v Sloveniji ter prizadevanja na EU in mednarodni ravni za zajezitev nezakonitih migracij. Število nezakonitih prehodov meje je večje od primerljivega lanskega obdobja, vendar pa Slovenija ostaja tranzitna država. Ob tem je minister poudaril, da slovenska policija obvladuje razmere, pri čemer je postregel s podatkom, da je policija v tem obdobju prijela že več kot 300 tihotapcev migrantov, kar kaže na visoko učinkovitost dela policije.

Migracijske razmere so stabilne, prav tako trenutne azilne kapacitete na Viču, Kotnikovi, v Logatcu in Postojni niso prenapolnjene.

Predstavnikom združenja občin je minister povedal, da je v zaključni fazi vzpostavitev registracijskega centra, ki bo za potrebe dela policije s tujci deloval na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. Dotaknili so se ograje na meji s Hrvaško, ki se odstranjuje skladno s koalicijsko zavezo. Na sestanku je bilo izpostavljeno tudi, da je v ministrstvu v pripravi redna novela Zakona o tujcih, s katero se uvaja dovoljenje za digitalne nomade, prav tako pa nadaljujemo z odpravo administrativnih ovir na tem področju.

Minister se je predstavnikom občin zahvalil za obisk, predloge in razmišljanja ter poudaril, da bomo tudi v prihodnje vodili odprt in konstruktiven dialog.