Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Danijel Levičar na sedežu Mednarodne agencije za atomsko energijo

Državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je bil na uradnem obisku na sedežu Mednarodne agencije za atomsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency - IAEA) na Dunaju, kjer se je srečal z generalnim direktorjem Rafaelom Marianom Grossijem in mu predal vabilo predsednika vlade dr. Goloba za obisk v Slovenijo.
dva moška se rokujeta, v ozadju model atoma

Državni sekretar Levičar in generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko varnost Rafael Marian Grossi | Avtor: Mednarodna agencija za jedrsko varnost

1 / 2

Državni sekretar Levičar je generalnemu direktorju predstavil slovenski jedrski program. Pri tem je poudaril več kot 50-letne pozitivne izkušnje z jedrsko energijo v Sloveniji, zasledovanje ciljev podnebne nevtralnosti in zagotavljanje splošne blaginje, kar so pomembni razlogi, zakaj v Sloveniji vidimo prihodnost v jedrski energiji. Na obisku je generalnemu direktorju Grossiju predal povabilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba za obisk v Republiki Sloveniji, ki je povabilo tudi sprejel.

Slovenija je zainteresirana za poglobitev medsebojnega sodelovanja z IAEA na področju miroljubne uporabe jedrske energije in še posebej izkušenj pri jedrskih novogradnjah. S sodelovanjem z IAEA si Slovenija prizadeva izkoristiti strokovno znanje agencije za nadaljnji razvoj lastne jedrske infrastrukture. Okrepljeno sodelovanje bo v pomoč pri mednarodni prepoznavnosti slovenskih prizadevanj na jedrskem področju in spodbuda pri izvedbi slovenske strategije za trajnostno energetiko in okoljsko odgovornost.