Skoči do osrednje vsebine

Poklukar ob dnevu policije: Slovenska policija svoje temeljne zakonske naloge opravlja zelo dobro

Dan policije, 27. junij, smo zaokrožili z osrednjo, državno proslavo v Kongresnem centru Brdo. Slavnostna govornika sta bila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Z različnimi dogodki, proslavami in drugimi aktivnostmi v slovenski policiji vsako leto junija zaznamujejo svoj praznik. Tudi letos je bil junij prazničen že od prvih dni, ko so se začele vrstiti slovesnosti na območjih posameznih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na osrednji slovesnosti na dan policije, 27. junija, spomnil na ključne dogodke slovenske osamosvojitve. Dan slovenske policije namreč praznujemo v spomin na bitko za mejni prehod Holmec v osamosvojitveni vojni za Slovenijo 27. junija 1991. Takrat so koroški miličniki skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe pred napadom Jugoslovanske armade obranili mejni prehod Holmec ter obranili suverenost in neodvisnost novonastale države na tem delu Slovenije.

Slovenska policija je danes demokratična, avtonomna, enotna, moderna in visoko strokovna institucija, ki ji državljanke in državljani zaupamo, je dejal minister Poklukar.

»Po nekaj več kot letu dni na vrhu resorja notranjih zadev ocenjujem, da slovenska policija svoje temeljne zakonske naloge opravlja zelo dobro, za kar vsem policistkam in policistom izrekam pohvalo in vse čestitke za pogumno in požrtvovalno delo pri zagotavljanju visoke stopnje javne varnosti in reda v Republiki Sloveniji. Policistke in policisti svoje delo še posebej dobro opravljate na področju nezakonitih migracij, na področju preiskav korupcijskih kaznivih dejanj, učinkoviti ste pri preiskovanju najtežjih kaznivih dejanj, izvajate nadzor na notranji meji s Hrvaško in Madžarsko, izboljšujete stanje prometne varnosti, zelo dobro opravljate policijsko delo v skupnosti in še in še bi lahko našteval.«

Seveda ne gre brez izzivov: »V slovenski policiji nas čaka velik izziv na področju zaposlovanja novih policistk in policistov, saj se v letošnjem letu soočamo s kadrovskim mankom in vlagamo velike napore v pridobivanje novih kadrov. Zato tudi s tega mesta vabim mlada dekleta in fante, da se nam pridružite v vrstah slovenske policije, v naši veliki modri družini. Prav tako se v slovensko policijo ponovno vrača naloga helikopterske nujne medicinske pomoči, ki jo je slovenska policija nekoč že izvajala in jo že intenzivno vzpostavljamo. Čaka pa nas še izziv modernizacije pomorske policije in pričakujem, da bomo drugo leto že lahko pokazali prve rezultate,« je v nagovoru v Kongresnem centru Brdo poudaril minister Poklukar.

Na spletni strani policije je objavljeno daljše sporočilo za javnost o osrednji slovesnosti ob dnevu policije.