Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zaposlovanje, socialno politiko: Industrijski razvoj Evrope mora biti socialen in zelen

Danes je bilo v Luksemburgu zasedanje Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov (Svet EPSCO), ki se ga je udeležil tudi minister Luka Mesec. Ministrice in ministri so med drugim razpravljali o socialni razsežnosti notranjega trga.

Stališče Slovenije je bilo jasno: socialna agenda in industrijski razvoj Evrope morata biti najvišji prioriteti naslednjega mandata. Industrijska renesansa mora po mnenju ministra Luke Mesca iti z roko v roki z novim zelenim dogovorom in izboljšanjem evropskega socialnega modela.

"Leta 2008 je bila Evropska unija (EU) še vedno največje gospodarstvo na svetu in vemo, kdaj smo izgubili svoj položaj. Prav v desetletju, ko je Kitajska gradila hitre vlake, bolnišnice in tako naprej, Združene države Amerike so izvajale fiskalno ekspanzijo, mi pa smo izgubili svoj položaj s poskusom izvajanja fiskalne varčnosti, ki se je izkazala za popolnoma uničujočo - ne le za socialni model, ampak tudi za našo konkurenčnost in industrijo. To je torej ena stvar, ki se je moramo naučiti iz nedavne preteklosti," je poudaril minister Luka Mesec.

Tokratno zasedanje Sveta EPSCO je zadnje pod belgijskim predsedstvom, ki ga je zaznamovalo intenzivno delo na področju krepitve socialne Evrope. Med drugim je še posebej pomembno delo na področju socialnih naložb in razprav, ki bodo prispevale k oblikovanju prihodnje EU strateške agende.

Poleg omenjene razprave je Svet EPSCO sprejel še splošni pristop k predlogu direktive za revizijo direktive o evropskih svetih delavcev, seznanili pa so se tudi s poročilom o napredku predlogov direktiv za izboljšanje delovnih pogojev pripravnikov in uresničevanje načela enakega obravnavanja.

Svet EPSCO je potrdil ključna sporočila o izvajanju priporočila Sveta o vključevanju dolgotrajno brezposelnih oseb na trg dela in odobril sklepe o ustreznosti pokojnin ter o vlogi politik na področju trga dela, spretnosti in socialnih politik za odporna gospodarstva ter prostovoljna vodilna načela za ocenjevanje ekonomskih učinkov reform.

Helena Dalli, komisarka za enakost, belgijska državna sekretarka za enakost spolov, enake možnosti in raznolikost Marie-Colline Leroy, minister Luka Mesec in Karien van Gennip, nizozemska ministrica za socialne zadeve in zaposlovanje se pogovarjajo
1 / 2