Skoči do osrednje vsebine

Notranji ministri treh držav za bolj proaktivno skupno politiko v regiji Zahodnega Balkana

Ministri za notranje zadeve Hrvaške, Italije in Slovenije, dr. Davor Božinović, Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar, so se sestali na tristranskem srečanju v Gorici.

Posebno pozornost so namenili aktualnemu dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti, začasni ponovni uvedbi nadzora na notranjih mejah in razvoju operativnega sodelovanja med državami pri preprečevanju nezakonitih migracij. Zaključke srečanja so ministri predstavili na novinarski konferenci.

Glede začasnega ponovnega nadzora na notranji schengenski meji je minister Boštjan Poklukar poudaril, da bi skupne mešane patrulje in varovanje na zunanji schengenski meji lahko bili alternativa začasnemu nadzoru. »Verjamem, da bomo kmalu prišli do skupne rešitve,« je dejal minister in poudaril, da »tudi v prihodnje ne pričakujemo težav za obmejno prebivalstvo in gospodarstvo, tudi v turistični sezoni bo delovanje na mejah normalno, res, da bo kakšna minuta zastoja zaradi samih kontrol, vendar želimo imeti normalno delovanje.« Od lani, ko je Slovenija uvedla začasen nadzor na notranji meji s Hrvaško in Madžarsko, je policija 1800 osebam zavrnila vstop v Slovenijo. »Še vedno ugotavljamo, da je na ozemlju Evropske unije (EU) ogromno oseb, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, pa se kljub temu v EU že nahajajo. Pomeni, da so v EU vstopili nezakonito.«

Ministri so govorili tudi o vizumski politiki na Zahodnem Balkanu. »Na Svetu EU za notranje zadeve je treba še toliko bolj ponoviti prizadevanja, da pridemo do ustreznih vizumskih rešitev. Dogaja se nam namreč, da v države Zahodnega Balkana vstopajo državljani tretjih držav kot turisti, potem pa nezakonito prečkajo meje EU in odidejo na ta način v ciljne države.« Pomemben poudarek pa so ministri namenili tudi vračanju, ki je po njihovi oceni strateško vprašanje, »zato moramo biti na tem področju še bolj aktivni in to vprašanje še toliko bolj nasloviti na Svetu EU za notranje zadeve, ko bo začela delovati Evropska komisija.«

Ministri so se dogovorili tudi za bolj proaktivno skupno politiko Hrvaške, Italije in Slovenije v regiji Zahodnega Balkana. V tem okviru je Slovenija kot platformo sodelovanja z zahodnobalkanskimi državami predlagala Brdo proces, ki ga že vrsto let organiziramo v Sloveniji. Obenem je minister Poklukar povedal, da Slovenija podpira prizadevanja Italije v formatu G7 na področju notranjih zadev, ki se nanašajo na boj proti globalnemu kriminalu in tihotapskim kriminalnim družbam.

Slovenija je letos zabeležila 18.500 nezakonitih prehodov državne meje, kar predstavlja 10-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Slovenska policija je prijela več kot 300 tihotapcev. »Vesel sem, da se je Italija pripravljena pridružiti operativni delovni skupini Zebra, ki deluje na Hrvaškem v okviru Evropskega policijskega urada (Europol). To je zelo pozitiven znak, da lahko policije treh držav v regiji delujejo skupaj v okviru formata Europol. Verjamem, da bomo še bolj učinkoviti v boju proti organizatorjem tihotapskih združb,« je zaključil minister Poklukar.