Skoči do osrednje vsebine

Predstavili prvo javno platformo za izposojo e-knjig v Sloveniji

Slovenija je bogatejša za novo, inovativno storitev, ki bo ljubiteljem knjig omogočila lažji dostop do branja. Od danes naprej je na voljo COBISS Ela, prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji.

Pri snovanju projekta, ki ga kot nacionalni koordinator vodi Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, so poleg Združenja splošnih knjižnic sodelovali predstavniki Instituta informacijskih znanosti (IZUM), Ministrstva za kulturo, 18 knjižnic in pet založb. Na današnji javni predstavitvi platforme v Novem mestu so sodelovali ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, predsednik Združenja splošnih knjižnic Matej Strgaršek, direktor Instituta informacijskih znanosti Aleš Bošnjak, direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Luka Blažič in predsednica uprave založbe Mladinska knjiga Karmen Pangos.

COBISS Ela

COBISS Ela je nova nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo bodo uporabljale vse slovenske splošne knjižnice. Svojim članom bodo ponudile enostavnejšo, hitrejšo in bolj kakovostno uporabo javne storitve knjižnične izposoje e-knjig. Izposoja bo mogoča prek knjižničnega sistema COBISS in bo za člane splošnih knjižnic brezplačna, brezplačna pa bo tudi za vse založnike, ki so vključeni v sistem.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko

"V Sloveniji imamo velik privilegij, da nam COBISS sistem omogoča enotno iskanje knjig po knjižnicah, temu se sedaj pridružuje še edinstvena javna platforma za e-knjige COBISS Ela. Ta je izjemnega pomena za Slovenijo in predstavlja velik korak za dostopnost knjige in popularizacijo branja, saj gre za vzpostavitev javnega sistema, ki bo omogočal vsem knjižnicam v knjižnični mreži, torej 58 splošnim knjižnicam, Narodni univerzitetni knjižnici, Univerzitetni knjižnici v Mariboru in trem zamejskim knjižnicam, dostop do vseh knjig v sistemu. Manjše splošne knjižnice po vsej Sloveniji so do zdaj svojim članom lahko ponudile le nekaj sto e-knjig, zdaj pa jim bodo na voljo vse. Na Ministrstvu za kulturo smo si na začetku mandata za cilj postavili čim večjo javno dostopnost slovenske e-knjige, saj tudi branje v digitalnem okolju pomembno prispeva k razvijanju bralne kulture in dvigu bralne pismenosti. Takratna predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen nam je predstavila idejo in z veseljem smo jo tudi podprli. Nova platforma pa prihaja ob ravno pravem času, saj je pred nami poletje, ko si praviloma vzamemo več časa za branje, ki bo sedaj še bolj dostopno na e-bralnikih prek izposoje COBISS Ela."

Trenutno je na platformi COBISS Ela približno 3000 naslovov slovenskih založnikov, izbira se dnevno povečuje. Uporabniki lahko e-knjige berejo na dveh napravah hkrati, sočasno si lahko izposodijo do 5 knjig za 21 dni, predčasna vrnitev je možna v 24 urah po izposoji. 

Pomen platforme COBISS Ela in e-knjig za slovensko javnost

Cilj platforme COBISS Ela je poleg dostopnosti e-branja še širitev varne uporabe spletišča med vsemi generacijami. S COBISS Elo, ki je prilagojena in namenjena za vse starostne skupine, želijo vplivati tudi na dvig bralne kulture in na popularnost branja v Sloveniji.

Matej Strgaršek, predsednik Združenja splošnih knjižnic (ZSK)

"Splošne knjižnice s pomočjo ZSK že vrsto let sodelujemo in soustvarjamo dogajanje na našem področju, vendar je pravi trenutek in sinergija vseh deležnikov pripomogla k uspešni izvedbi platforme COBISS Ela. Platforma izpolnjuje želje splošnih knjižnic po enakomernem razvoju knjižnične dejavnosti in enakopravni dostopnosti knjižničnega gradiva. Trudili smo se, da bi COBISS Ela podpirala čim več bralnikov, ki so že danes na voljo. Bralnik je dejansko digitalni papir, ki nima odbleska in je posledično izkušnja branja precej bolj prijetna."

Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti (IZUM)

"Projekt je nastal zaradi želje splošnih knjižnic po spremembi poslovnega modela, pri katerem se splošne knjižnice o pogojih uporabe e-knjig dogovarjajo neposredno z založniki. Ker je IZUM javni infrastrukturni zavod, je bilo logično, da z razvojem nove platforme COBISS Ela vse prej omenjene storitve knjižnicam ponudimo brezplačno. Kar velja tudi za njeno vzdrževanje in nadgrajevanje v prihodnosti."

Luka Blažič, direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

"Morda se vam zdi naravno, da različni deležniki knjige danes sedimo skupaj in predstavljamo nacionalni projekt, ki smo ga gradili skupaj, pa temu do sedaj ni bilo tako. Zaveza Združenja splošnih knjižnic, da bomo platformo za izposojo e-knjig gradili v deležniškem partnerstvu, se mi zdi enako pomembna kot dejstvo, da smo dobili prvo javno platformo za izposojo e-knjig. Zaveza soustvarjanja platforme ostaja in s partnerji smo že dogovorjeni, da po poletju zopet stopimo skupaj in začnemo posodabljati platformo oziroma graditi Elo 2.0. V moji viziji je COBISS Ela katalizator in temelj vzpostavitve zavezništva deležnikov knjige za strateško, dolgoročno naslavljanje bralne kulture ter popularnosti branja."

Karmen Pangos, predsednica uprave založbe Mladinska knjiga:

"Iskreno nas veseli, da nadaljujemo povezanost z mrežo javnih knjižnic, saj želimo, da so naše kakovostne digitalne vsebine v slovenskem jeziku dostopne čim širšemu krogu bralcev. S knjižnicami nas povezuje plemenit cilj, skrb za bralno kulturo, in platforma COBISS Ela pomeni pomemben prispevek na tem področju ter je še eden od načinov, s katerim uresničujemo naše poslanstvo. Različne platforme bodo zagotovo spodbudile živost trga e-knjig, kar pomeni, da bo še več dobrih vsebin v slovenskem jeziku prišlo do še več bralcev."

Sistem delovanja COBISS Ela

COBISS Ela je tehnično prijazna do uporabnikov. Združljiva je z e-bralniki, ki podpirajo Android 5.1 ali novejšo verzijo in omogočajo nalaganje aplikacij iz Google Play trgovine. Priporočeni modeli e-bralnikov vključujejo Inkbook od leta 2019 dalje, Onyx BOOX in Pocketbook.

Za branje e-knjig na računalniku (Windows, macOS, Linux) je potrebna programska oprema Thorium Reader ali Cantook by Aldiko za e-bralnik, tablico in mobilni telefon (dostopno v Google Play in Apple App Store).

Uporaba platforme je preprosta. V katalogu COBISS+ poiščete želeni naslov ali brskate po žanrih, nato izberete bližnjico "izposodi si" in se prijavite v servis Moja knjižnica. E-knjigo si naložite na svojo napravo (računalnik, e-bralnik, tablico ali mobilni telefon) in jo odprete v ustrezni aplikaciji (Thorium Reader ali Cantook by Aldiko) ter uživate v branju.