Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra ob Paradi ponosa

Objavljamo poslanica ministra Luke Mesca ob Paradi ponosa.

Danes v Ljubljani poteka Parada ponosa. 

Letos bo parada najbrž tudi v luči preminulega pionirja LGBT gibanja Bogdana Lešnika. Zato tudi to poslanico posvečam vsem, ki ste bili aktivni v tem boju, zaradi vas je družba bolj odprta in sprejemajoča. 

Morda bi se komu zdelo, da je po sprejemu družinskega zakonika, ki je pravno izenačil istospolne in raznospolne pare na področju družinskega življenja, boj za enakopravnost LGBT končan, a še zdaleč ni tako. 

Dokler bodo obstajali ljudje, ki širijo sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti, bo Parada ponosa imela svoj namen. Spol in spolna usmerjenost ne bi smela biti ovira pri pridobivanju pravic, a resničnost je žal drugačna. LGBT skupnost se še vedno sooča z diskriminacijo in kršenjem osnovnih pravic.

Ravno pred nekaj dnevi je zagovornik načela enakosti v Državnem zboru predstavil primer diskriminacije pacientke zaradi njene spolne usmerjenosti. Ginekologinja je zavrnila njeno obravnavo na podlagi osebne okoliščine. 

Ta primer ni osamljen, teh je veliko na vseh področjih človekovega vsakdanjega življenja. Zadnje leto smo bili priča ekscesnim dogodkom skrajno desnih gibanj, ki širijo sovraštvo in nestrpnost, čemur smo bili priča tudi v Ljubljani tik pred iztekom kampanje za volitve v Evropski parlament. Prav tako smo vseskozi priča sovražnemu govoru in agresivnim kampanjam proti skupnosti na družbenih omrežjih. Tudi s strani nekaterih izvoljenih poslancev v evropski parlament. 

Ob letošnji paradi zato pozivam k strpnosti. Naj bo parada - parada ljubezni. 

Minister Luka Mesec