Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na odprtju obnovljene Rotunde sv. Élija v Kopru

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je udeležila odprtja obnovljene Rotunde sv. Élija v Kopru. Ministrstvo za kulturo je za obnovo cerkve zagotovilo proračunska sredstva v vrednosti 32.531 evrov. To je dobrih 49 odstotkov celotne vrednosti projekta, ki je bila ocenjena na 66.061,05 evra.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je ob odprtju obnovljene rotunde poudarila: “Rotunda sv. Elija je naša enkratna sakralna kulturna dediščina in romanski umetnostnozgodovinski spomenik ter najstarejša stavba v Kopru. Obnova nekdanje krstilnice je bila zelo potrebna, zato me veseli, da smo lahko na Ministrstvu za kulturo pomagali. Rezultat obnove, pri kateri so sodelovali strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je res imeniten.”

Škofija Koper se je za obnovo rotunde odločila v okviru priprav na praznovanje 1500. obletnice Kopra, ki jo obeležujemo v letu 2024. Nastanek mesta, ki je eno najstarejših stalno naseljenih mest na Slovenskem, povezujemo z letnico posvetitve Nazarija iz Boršta v koprskega škofa, to je z letom 524. 

Škofija Koper je bila s prijavo projekta Vzdrževalna dela obnove in prezentacije cerkve, imenovane Rotunda sv. Elija v Kopru, uspešna na javnem razpisu Ministrstva za kulturo za sofinanciranje spomeniško-varstvenih projektov na področju ohranjanja nepremičnih spomenikov. Cilj razpisa je ohranjanje in varovanje dediščine ter razvijanje njenega potenciala. Projekt, ki se je uspešno zaključil leta 2022, je obsegal obnovo zunanje fasade (čiščenje fasade, fungiranje in ureditev kamnitega portala), prenova strehe (ureditev konstrukcije in zamenjava strešne kritine) in ureditev notranjosti (obnova stavbnega pohištva in kamnitih elementov, ureditev notranjih sten in tlakovanja). 

Poleg ministrstva sta obnovo rotunde, ki je potekala od leta 2022, sofinancirala Mestna občina Koper in Župnija Koper.

Z obnovo Rotunde sv. Élija v Kopru je ohranjen in predstavljen izjemen ambient stare krstilnice, ki predstavlja enega najpomembnejših in najvrednejših prostorov v celem mestu, kompleks krstilnice je verjetno med najstarejšimi v mestu. Prav tako se je izboljšala dostopnost do spomenika ter okrepila zavest o njegovem pomenu in njegovih vrednotah.