Skoči do osrednje vsebine

Prejetih 64 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka ob evropskih volitvah in referendumih

Od začetka volilnega molka v petek opolnoči do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri smo prejeli 64 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament in posvetovalnih referendumov začel v petek opolnoči, do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri prejela skupaj (sobota in nedelja) 64 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 47 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve bo na podlagi prejetih obvestil obravnaval 17 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Največ, več kot polovica, obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih.

Za primerjavo: na prejšnjih volitvah poslancev v Evropski parlament maja 2019 smo v času volilnega molka sprejeli 34 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je bilo uvedenih 15 postopkov o prekršku.