Skoči do osrednje vsebine

Dobrinova: Trgovina z ljudmi ljudem jemlje njihovo dostojanstvo, svobodo in temeljne pravice

Državna sekretarka in nacionalna koordinatorica za boj proti trgovini z ljudmi Helga Dobrin se je udeležila rednega letnega srečanja Neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi jugovzhodne Evrope (NATC JVE).

V Ministrstvu za notranje zadeve smo letošnje redno srečanje organizirali v Zagrebu skupaj z Uradom za človekove pravice in pravice narodnih manjšin Vlade Republike Hrvaške in Mednarodnim centrom za razvoj migracijske politike.

Mreža NATC JVE je bila vzpostavljena oktobra 2010 na pobudo Slovenije in vključuje države Brdo procesa, Romunijo, Bolgarijo in Moldavijo. Na srečanju so si nacionalni koordinatorji za boj proti trgovini z ljudmi izmenjali informacije, dobre prakse in razpravljali o možnih področjih skupnega delovanja. Poročali so o izvedenih aktivnostih članic mreže, razpravljali o načrtovanih aktivnostih ter trenutnih trendih in izzivih na področju boja proti trgovini z ljudmi. Posebno pozornost so namenili novi zakonodaji na področju preprečevanja prisilnega dela in izzivih, povezanih z njeno implementacijo.

Državna sekretarka Helga Dobrin je povedala, da Slovenija velik pomen pripisuje učinkovitemu mednarodnemu sodelovanju na operativni in strateški ravni ter predstavila načrtovane aktivnosti mreže koordinatorjev v okviru štiriletnega projekta Podpora Evropske unije za krepitev boja proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi na Zahodnem Balkanu. Izpostavila je, da je bila v preteklosti trgovina z ljudmi primarno osredotočena na spolno izkoriščanje, zdaj pa se žrtve vse pogosteje soočajo z delovnim izkoriščanjem, prisilnim delovanjem v kriminalnih dejavnostih in prisilnim beračenjem. Vedno več žrtev trgovine z ljudmi je moških z namenom delovnega izkoriščanja v gradbeništvu, kmetijstvu in drugih gospodarskih panogah. Poudarila je, da trgovina z ljudmi v današnji družbi ne bi smela imeti mesta, saj ljudem jemlje njihovo dostojanstvo, svobodo in temeljne pravice in jim uničuje življenja.