Skoči do osrednje vsebine

Alpska konvencija razpisuje fotografski natečaj 2024 – Življenje pod krošnjami

Ministrstvo za naravne vire in prostor v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji skupaj s Stalnim sekretariatom Alpske konvencije razpisuje letošnji fotografski natečaj Življenje pod krošnjami. Fotografski natečaj poteka od junija do septembra, oddane fotografije pa se potegujejo za mesto na koledarju Alpske konvencije za leto 2025.

Alpe želimo pokazati z različnih vidikov: njihovo bogato kulturo in dediščino, njihovo spektakularno naravo, njihovo veličastno biotsko raznovrstnost in ekosisteme ter njihovo živahno življenje.

Gozdovi pokrivajo okoli 40 odstotkov alpske krajine in igrajo ključno vlogo v našem gospodarstvu in družbi. Opravljajo številne ekosistemske storitve, od katerih smo odvisni vsak dan: čiščenje zraka in vode ter shranjevanje CO2, varovanje pred naravnimi nevarnostmi in zagotavljanje lesa ter drugih surovin za gospodarske dejavnosti. Trajnostno upravljanje z gozdovi je zato ključno pri obravnavanju podnebne krize ter krize biotske raznovrstnosti in onesnaževanja.

Pod krošnjami je svet poln življenja. Krošnje in gozdna tla ter posamezna drevesa in njihove korenine predstavljajo dom številnim rastlinskim vrstam, žuželkam in drugim živalim – tudi pod površjem, kjer biotsko raznovrstna tla hranijo številne skrivnosti. Vsako drevo, veja in list je drugačen od ostalih.

Poleg tega ljudje iščemo gozdove in gozdnate površine za rekreacijo in oddih. Zvoki in vonji gozdov nas ponesejo stran od našega napornega vsakdana. Lahko so hladno zavetje poleti ali pa snežna pravljica pozimi. Letošnji fotografski natečaj je torej posvečen alpskim gozdovom in drevesom, ki nepogrešljivo pripomorejo h kakovosti našega bivanja.

Vabimo vas, da z nami delite svojo naklonjenost alpskim gozdovom, drevesom in njihovim edinstvenim ekosistemom, ki bodo predstavljeni na koledarju Alpske konvencije 2025, in nam svoje fotografije pošljete do 1. septembra 2024.

Trinajst najboljših fotografij bo vključenih v koledar Alpske konvencije za leto 2025, njihovi avtorji pa bodo prejeli darila Alpske konvencije. Tri najboljše bodo prejele tudi denarne nagrade: 1. nagrada 500 evrov, 2. nagrada: 350 evrov in 3. nagrada 200 evrov.