Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Darjo Felda na obisku vzgojno-izobraževalnih zavodov v Posavju

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je v sklopu terenske seje vlade v Posavju obiskal vzgojno-izobraževalne zavode v Brežicah, Sevnici in Krškem.

Obiskal je Gimnazijo Brežice, Osnovno šolo Brežice, Srednjo šolo Sevnica, Osnovno šolo Ane Gale ter Podružnično osnovno šolo in vrtec Veliki Podlog Krško.

Gimnazija Brežice sodeluje v novem projektu zMigaj, ki bo srednjim šolam omogočil nove inovativne programe gibanja in športa. Na Osnovni šoli Brežice je minister spregovoril o medvrstniškem nasilju ter se z vodstvom šole pogovoril o ukrepih za zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja.

Srednja šola Sevnica se lahko pohvali kot manjša šola, ki ponuja raznolike srednješolske programe, vključno z mizarstvom, saj je v regiji izrednega pomena lesarska gospodarska panoga. Šola je tudi ena izmed izbranih zavodov, ki bodo v Bruselj na Evropski šolo poslali svoje lesene ptičje hišice. Trenutno se na šoli izvaja tudi energetska prenova, katere vrednost investicije znaša 1.663.261,30 evra z DDV, od katerih je 1.126.902,25 evra zagotovljenih iz Načrta za okrevanje in odpornost Evropske unije.

V Osnovni šoli Ane Gale se je minister sprehodil skozi nove prostore oddelka s prilagojenim programom, ki bo v regiji izboljšal vzgojno-izobraževalni proces na področju posebnih potreb. Ministrstvo je novogradnjo telovadnice in drugih prostorov sofinanciralo v višini 1.096.897,26 evra.

Na koncu se je minister ustavil še v Podružnični šoli Veliki Podlog v Krškem, ki je bila prav tako predmet zadnjega razpisa za sofinanciranje šolske infrastrukture. V novogradnjo je ministrstvo prispevalo sredstva v višini 1.136.698,64 evra.

Pogovori med obiskom so potekali o investicijah v šolsko infrastrukturo, izzivih, s katerimi se soočajo šole in vrtci, ter predstavitvah aktualnih programov zavodov. Minister dr. Felda je izpostavil pomen neposrednega vpogleda v stanje v sistemu vzgoje in izobraževanja.

"Pomembno je, da si ministrstvo ogleda stanje v sistemu vzgoje in izobraževanja neposredno s terena," je dejal minister. Pohvalil je tudi požrtvovalnost vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki po njegovih besedah igrajo ključno vlogo pri razvoju in prihodnosti naše družbe.