Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorji za naravo pregledali bivalne pogoje vse štirih rjavih medvedov v ujetništvu

Inšpektorji za naravo v letošnjem letu izvajajo akcijo usmerjenih nadzorov nad zadrževanjem prosto živečih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih. V okviru akcije so preverili tudi bivalne razmere, dovoljenja za njihovo zadrževanje ter morebitno prikazovanje javnostim za vse štiri medvede, ki živijo v ujetništvu.

V Sloveniji v ujetništvu živijo 4 medvedi na štirih lokacijah (Turistična kmetija Abram, Lovski dom v Žirovnici, zasebni živalski vrt Rožman in gostilna Tušek). Z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah iz leta 2004 je bilo prepovedano zadrževanje prostoživečih zavarovanih vrst v ujetništvu, vendar so ti medvedi takrat že nekaj let živeli v ujetništvu. Za vse štiri so pristojne državne institucije še pred uveljavitvijo uredbe (v letu 2004 in 2006) izdale dovoljenja za bivanje v ujetništvu do njihove smrti. Danes so medvedi stari od dvajset do štirideset let. Zadrževanje prostoživečih živalskih vrst v ujetništvu nadzirajo tako inšpekcija za naravo kot Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Inšpektorji za naravo z rednimi in izrednimi nadzori vsa leta njihovega bivanja v ujetništvu nadzirajo bivalne razmere. Veterinarji jim zagotavljajo veterinarsko oskrbo in preverjajo veterinarsko higienske razmere, ali imetnik ustrezno ravna z živaljo, ali je oskrba s hrano in vodo primerna.

Inšpektorji za naravo in vode so v inšpekcijskih nadzorih, ki so jih opravili v marcu in aprilu 2024, ugotovili, da so medvedi v ujetništvu v dobrem stanju, da so isti (medvedi so bili čipirani), za katere so bila izdana dovoljenja za zadrževanje do naravne smrti, da se zadržujejo v primernih bivalnih in higienskih pogojih.

Za ugotovljena odstopanja od pogojev, določenih v veljavni Odredbi o bivalnih razmerah in oskrbi živali prostoživečih vrst v ujetništvu, je bila izdana inšpekcijska odločba, ki od skrbnika zahteva, da poveča bazen v obori.

Inšpektorji so tudi ugotovili, da si javnost lahko ogleduje tri medvede, a da njihovi skrbniki nimajo dovoljenja za živalski vrt ali živalskemu vrtu podoben prostor, ki bi jim omogočalo, da medveda prikazujejo javnostim, Zato so jim z odločbo odredili, da morajo prenehati s prikazovanjem medveda. Eden od skrbnikov medveda ne prikazuje javnostim, ker spoštuje inšpekcijsko odločbo, s katero mu je bilo prikazovanje prepovedano že prej.

Vsi skrbniki so se na odločbe pritožili. O pritožbah še ni bilo odločeno.