Skoči do osrednje vsebine

Evropski mladinski dogodek EYE Brežice (angleško European Youth Event - EYE)

Med 23. in 26. majem je v Mladinskem centru Brežice potekal dogodek EYE Brežice (angleško European Youth Event - EYE), evropski mladinski dogodek, ki se ga je udeležilo več kot dvesto mladih iz Slovenije in tujine. Dogodek je potekal v organizaciji Zavoda Mladinska Mreža MaMa ter Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter ob podpori Urada za mladino.

Slavnostne otvoritve se je prvi dan dogodka udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je v nagovoru mladim izpostavil, kako pomembno je, da mladi svoje ideje, videnja in predloge delijo neobremenjeno. »Ključno je, da se njihove ideje slišijo in uresničijo po najboljših zmožnostih ter da mladih ne pozabimo niti v zakonodajnih procesih,« je še dejal minister in izpostavil tudi vlogo Urada Republike Slovenije za mladino, ki deluje pod okriljem Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, in mladim nudi kontaktno točko za sodelovanje v procesu odločanja na lokalnem, državnem, evropskem in mednarodnem nivoju.

Prvi dan so se dogodka udeležili tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, predstavnik Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Andrej Miholič ter evropske poslanke in poslanec – Irena Joveva, Ljudmila Novak in Matjaž Nemec. Govorcem se je pridružila tudi predstavnica Evropske komisije, direktorica generalnega direktorata za regionalno politiko Sofia Alves. 

Preko vikenda so se mladi udeleževali številnih aktivnosti, med drugimi tudi svetovne kavarne, sejma priložnosti, kulturno umetniških kolonij, koncertov in gledaliških predstav, ki so jih tudi samo soustvarjali. Dogodek je minil predvsem v duhu prizadevanj za aktivno vključevanje mladih v družbo, tudi v luči prihajajočih evropskih volitev. Mladi so med seboj in z odločevalci razpravljali o ključnih družbenih vprašanjih in prihodnosti Evropske unije. Vsi prisotni so se strinjali, da je upoštevanje glasu mladih ključno za pot do sprememb, ki si jih mladi želijo.

Več informacij o dogodku lahko preberete na portalu www.mlad.si.