Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Darjo Felda se je udeležil evropskega mladinskega dogodka EYE Brežice

V Brežicah od 23. do 26. maja poteka evropski mladinski dogodek EYE Brežice, kjer se druži več kot 200 mladih. EYE Brežice je lokalna izvedba evropskega mladinskega dogodka, imenovanega European Youth Event, ki mlade iz celotne Evropske unije povezuje v razprave o ključnih družbenih vprašanjih ter spodbuja oblikovanje in izmenjavo idej o prihodnosti Evrope.

Mladim so se na dogodku EYE Brežice, ki vključuje tudi čezmejno sodelovanje z mladimi in organizacijami iz sosednjih držav, podpira in sofinancira pa ga Evropski parlament, pridružili tudi lokalni, nacionalni in evropski odločevalci ter prisluhnili njihovi viziji Evrope prihodnosti. Na današnji uvodni slovesnosti so med drugim predstavili vlogo in rezultate Evropskega parlamenta; pomen in načine udeležbe mladih v družbi; med udeleženci so skušali zbuditi interes za raziskovanje tem demokracije, aktivnega državljanstva, Evropskega parlamenta; izpostavili so pomen in vlogo mladih v družbi ter v Evropski uniji in poudarili, zakaj je dobro, da se vključujejo v družbo in zakaj pomembno, da se udeležujejo vseh volitev, tudi evropskih.

Na slovesnosti je mlade udeležence in udeleženke dogodka v sproščenem pogovoru nagovoril tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda. Kot je poudaril, je pomembno, da mladi svoje ideje, videnja in predloge delijo neobremenjeno. Ključno je, da se njihove ideje slišijo in uresničijo po najboljših zmožnostih ter da mladih ne pozabimo niti v zakonodajnih procesih. 

Minister je še izpostavil pomen Urada Republike Slovenije za mladino, ki deluje pod okriljem Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, in mladim nudi kontaktno točko za sodelovanje v procesu odločanja na lokalnem, državnem, evropskem in mednarodnem nivoju. Ob tem je tudi mlade povabil, da stopijo v kontakt z vsemi pristojnimi odločevalci. Ministrstvo skupaj z Uradom Republike Slovenije za mladino tudi celostno naslavlja ukrepe, ki urejajo položaj mladih v Sloveniji. Prav tako poudarja pomen dialogov in našo zavezanost k tesnejšemu sodelovanju z Evropsko komisijo pri evropskem mladinskem dialogu ter k nadaljnjim aktivnostim za komuniciranje informacij o priložnostih za mlade preko Evropskega portala za mlade na način, ki je mladim prijazen.

Ministrstvo tudi pozdravlja sprejem Sklepov o zapuščini evropskega leta mladih v okviru belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Poleg ministra so se mladim pridružili tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, direktorica Mreže MaMa, mag. Maja Hostnik, predstavnik Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Andrej Miholič ter evropske poslanke in poslanec – Irena Joveva, Ljudmila Novak in Matjaž Nemec. Govorcem se je pridružila tudi predstavnica Evropske komisije – direktorica generalnega direktorata za regionalno politiko Sofia Alves. 

Pri organizaciji dogodka sodelujeta Zavod Mladinska Mreža MaMa in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, ob podpori Mladinskega sveta Slovenije, lokalnih mladinskih centrov, Občine Brežice ter pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.