Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kosi na odprtju nove protipožarne gozdne ceste Volkovnjak

Državni sekretar mag. Ervin Kosi se je udeležil odprtja nove protipožarne ceste. Nova gozdna cesta Volkovnjak, ki jo je v občini Miren - Kostanjevica ob sofinanciranju iz sredstev Programa razvoja podeželja zgradilo podjetje Slovenski državni gozdovi d.o.o. , je prvi primer gradnje nove protipožarne ceste, ki v celoti izpolnjuje vse zahteve za protipožarno varstvo iz sanacijskega nečrta.
Otvoritev gozdne ceste Volkovnjak.
1 / 3

Državni sekretar mag. Ervin Kosi je ob odprtju gozdne ceste Volkovnjak čestital vsem, ki so sodelovali pri izgradnji ceste: »Na ministrstvu se zavedamo, kako pomembna je gradnja protipožarnih presek, zato v ta namen zagotavljamo 2,8 milijona evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Tudi v novi programski perspektivi strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027 bo zagotovljenih 1,5 milijona evrov. Poleg tega za protipožarno varstvo na Krasu zagotavljamo še dodatna sredstva v integralnem proračunu.« Na odprtju protipožarne ceste so sodelovali tudi direktor SiDG dr. Aleš Kadunc, direktor ZGS Gregor Danev, poveljnik novogoriške gasilske enote Simon Vendramin in župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar.

V minulih letih je Kras prizadelo več gozdnih požarov. Najhujši med njimi je bil požar Goriški Kras julija 2022. Prizadel je 3.700 ha površin, od tega veliko večino gozdnih. Ob tem je državni sekretar dodal: »Ta naravna nesreča nas je ponovno opomnila na pomen dobro zgrajene in dobro vzdrževane mreže protipožarnih presek. Te so ob izbruhu požara ključne za hitro in učinkovito gašenje in omejevanje požara in s tem zmanjšanje škode, ki jo povzroči požar.«

V nadaljevanju si je državni sekretar skupaj z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Gregorjem Metercem in drugimi udeleženci ogledal obnovo požarišča s sadnjo novih dreves in poskusno sadnjo s hidrogelom.