Skoči do osrednje vsebine

Obisk Evropske komisije v Zasavju

Ob zaključku izvajanja programskega obdobja evropske kohezijske politike 2014-2020 je v Zasavju potekal skupni obisk delegacij Evropske komisije, ki jo je vodila Sofia Alves, direktorica na Generalnem direktoratu za regijsko in mestno politiko ter Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, ki jo je vodil minister dr. Aleksander Jevšek.
V prvi vrsti sedijo, z leve strani: Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi; dr. Aleksander Jevšek, minister in Sofia Alves, direktorica na Generalnem direktoratu za regijsko in mestno politiko pri Evropski komisiji

Z leve: Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi; dr. Aleksander Jevšek, minister in Sofia Alves, direktorica na Generalnem direktoratu za regijsko in mestno politiko pri Evropski komisiji | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 3

Minister Jevšek je v uvodnem nagovoru poudaril, da je Slovenija v programskem obdobju 2014-2020, ki se je zaključil konec leta 2023, izkoristila vsa razpoložljiva evropska kohezijska sredstva. »Z več kot devet tisoč izpeljanih projektov v tem obdobju smo uspeli izboljšati infrastrukturo, spodbuditi inovacije ter ustvariti nova delovna mesta v številnih regijah po Sloveniji. Poleg tega smo okrepili socialno vključenost, podprli izobraževanje in usposabljanje ter prispevali k trajnostnemu razvoju našega okolja.«

V letu 2023 je ministrstvo začelo izvajati programsko obdobje 2021-2027, v okviru katerega so v Skladu za pravični prehod (SPP) opredeljena tudi namenska sredstva za premogovne regije. SPP je novost programa v obdobju 2021-2027, v Sloveniji sta do sredstev upravičeni dve premogovni regiji, Savinjsko-Šaleška (SAŠA) in Zasavska. Sredstva so namenjena prestrukturiranju gospodarstva tam, kjer je bila oziroma bo opuščena raba premoga. Za obe regiji je skupaj na voljo približno 250 milijonov evrov.

Ministrstvo je 20. maja 2024 izdalo tudi odločitev o podpori za pomemben javni razpis v Zasavju in SAŠA regiji. Gre za javni razpis za gospodarsko prestrukturiranje v obeh premogovnih regijah, ki ga bo predvidoma še ta petek, 24. maja 2024 objavilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). Skupna višina javnih sredstev iz SPP, namenjenih za izvedbo javnega razpisa, znaša 68,7 milijonov evrov, in sicer za premogovno regijo Zasavje 26,2 milijona evrov in 42,5 milijona evrov za SAŠA regijo.

Sofija Alves je v nagovoru poudarila, da se EU zaveda izzivov, s katerimi se soočajo regije, ki jih je prizadel zeleni prehod: »Zato je bil tudi ustanovljen SPP s skupnimi sredstvi v višini 19,2 milijarde evrov in s ciljem zagotoviti dodatno podporo gospodarskemu prestrukturiranju, prekvalifikaciji ter spodbujanju čistejše energije in industrije. Slovenija bo iz SPP prejela več kot 258 milijonov evrov za premogovni regiji Zasavje in SAŠA.« Poudarila je, da je v celotnem procesu prehoda ključno sodelovanje, na eni strani so imeli deležniki v obeh premogovnih regijah priložnost predlagati ključne projekte za prehod na podnebno nevtralnost in na drugi strani so imeli sogovornika Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki uspešno vodi celoten proces.

Sofija Alves je v nagovoru izpostavila tudi Center za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogličnih tehnologij (Center DUBT), projekt, ki ga je Slovenija umestila med projekte strateškega pomena. Cilj tega strateškega projekta je vzpostavitev vrhunskega raziskovalnega centra na lokaciji nove raziskovalne enote Kemijskega inštituta.

V okviru obiska sta se delegaciji seznanili z dejavnostjo Centra za pravični prehod Zasavja in projekti v izvajanju, ogledali so si tudi Center DUBT v Kisovcu.