Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Eva Knez na sestanku Skupine za gozdove

Državna sekretarka Eva Knez se je na povabilo ministrice za kmetijstvo in gozdarstvo Finske Sari Essayah udeležila avdio-video sestanka z ministri držav Finske, Avstrije in Švedske, združenimi v Skupino za gozdove, ki jo sestavlja tudi Slovenija. Pogovor je tekel o temah, povezanih z gozdovi in gozdarstvom, med drugim tudi o aktualnih dosjejih EU.

Glede predloga uredbe o monitoringu za gozdove je bila skupina enotna, da je potrebno jasno razlikovanje med spremljanjem stanja gozdov in načrtovanjem gospodarjenja z gozdovi, slednje je namreč nacionalna pristojnost.

Skupina ima podobne poglede tudi glede uredbe o deforestaciji. Slovenija podpira odložitev začetka izvajanja obveznosti zaradi zamude pri vzpostavitvi sistema na ravni EU in s tem pomanjkanjem pravne podlage za nacionalne sisteme, zavzema se tudi za revizijo uredbe z namenom potrebne poenostavitve za kmete in lastnike gozdov.

Slovenija je na sestanku tudi informirala sogovornike glede problematike o izpolnjevanju ciljev sektorja LULUCF zaradi pomanjkanja lesne zaloge, čemur botrujejo izredni naravni dogodki.

Slovenija s prihodnjim letom prevzema tudi enoletno predsedovanje Skupini za gozdove in s tem vlogo koordinatorja ter vodenja tega partnerstva.