Skoči do osrednje vsebine

Sklenjeno pismo o nameri za razvoj študija medicine na Univerzi na Primorskem

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sklenila pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicina na Univerzi na Primorskem.

Skladno z Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 Skupaj za družbo zdravja je za učinkovito upravljanje javne zdravstvene službe nujno potrebno načrtovanje kadra. Zagotavljanje zdravstvenega kadra je namreč ena od prioritet v skrbi za stabilnost sistema zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Prosta migracija delovne sile znotraj Evropske unije (EU) in nizka imigracija zdravstvenih delavcev iz držav zunaj EU ne zadoščata za ustrezno rast števila zdravnikov. Poleg tega se potrebe po kadrih večajo tudi zaradi demografskih in epidemioloških sprememb, razvoja medicinskih tehnologij ter personalizirane medicine.

Univerza na Primorskem je vlado zaprosila za podporo pri vzpostavitvi enovitega magistrskega študijskega programa medicina. Vlada to podpira, saj iz javnih evidenc vsakoletnega razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe izhaja, da število prijavljenih kandidatov za študij medicine bistveno presega število razpisanih vpisnih mest. Vlada in Univerza na Primorskem bosta zato podpisali pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicina na Univerzi na Primorskem. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Ministrstvo za zdravje bosta zagotovila podporo pri razvoju novega študijskega programa.

V okviru že obstoječega investicijskega projekta Novogradnja Univerze na Primorskem (UP), Fakultete za vede o zdravju, ki je bil marca letos uvrščen v veljavni Načrt razvojnih programov 2024–2027, bodo dodatno dodeljena sredstva za nabavo specifične laboratorijske opreme za izvajanje medicinskih raziskav oziroma laboratorijskih vaj, da bo objekt primeren tudi za izvajanje izobraževalne in znanstvenoraziskovalne dejavnosti na področju medicine. Predvideni novi študijski program medicina bo predmet financiranja v skladu z veljavno zakonodajo in strategijami v času njegovega (prvega) razpisa za vpis. Univerza na Primorskem bo nov magistrski študijski program medicina začela izvajati v študijskem letu 2027/2028. 

Vir: Ministrstvo za zdravje