Skoči do osrednje vsebine

Ob sedmem svetovnem dnevu čebel razglasili prejemnika zlate čebele - To je Wheen Bee Foundation

Ob današnjem svetovnem dnevu čebel je bila četrtič podeljena nagrada zlata čebela. Nagrado je podelila predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar, nagrajenca pa je razglasila ministrica Mateja Čalušić. Nagrado zlata čebela je prejela avstralska fundacija The Wheen Bee Foundation Limited. Ob današnjem svetovnem dnevu čebel so bili organizirani tudi številni dogodki po vsem svetu.
Osebe stojijo in se fotografirajo

Z leve proti desni ministrica Mateja Čalušić, predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar in predstavnica The Wheen Bee Foundation | Avtor: Katja Kodba/STA

1 / 4

Republika Slovenija si kot pobudnica projektov s svetovnim dnevom čebel in z zlato čebelo prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države. S podeljevanjem nagrade zlata čebela  se spodbuja, podpira in krepi dejavnosti ter inovativnost in vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti čebel in drugih opraševalcev ter krepitvi zavedanja o njihovem pomenu na svetovni ravni.

Podeljevalka nagrade, predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar je poudarila: »Svetovni dan čebel, ki ga že sedmič praznujemo na današnji dan, je zgodba o uspehu. Je najprej velika zgodba o uspehu slovenskega čebelarstva in slovenskih čebelarjev. Zahvala za pobudo za svetovni dan gre Čebelarski zvezi Slovenije. In velika zgodba o uspehu je nagrada zlata čebela, ki jo bomo danes podelili četrtič. Z mednarodno nagrado zlata čebela namreč širše ozaveščamo o pomenu čebel in opraševalcev in spodbujamo posebne dosežke na področju njihove zaščite.«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je poudarila, pomen, ki ga ima nagrajenka, The Wheen Bee Foundation Limited, pri ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev: »S svojim delom spodbuja ozaveščenost o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter obravnava tako nacionalne, kot globalne nevarnosti za vse opraševalce. Njene aktivnosti prispevajo k zanesljivejšemu upravljanju opraševalcev in izboljšujejo odpornost prehranskega proizvodnega sistema.« Odbor za podelitev nagrade zlata čebela je podelil listino drugemu nomirancu za nagrado, Ustanovi za krepitev človekove varnosti (ITF), ki skupaj s Čebelarsko akademijo in Organizacijo amputirancev iz Banja Luke (UDAS) v Bosni in Hercegovini izvaja projekt »Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočenja žrtev min iz BiH«.

Odbor za podelitev nagrade zlata čebela je nagrajenca letos izbiral med predlogi, ki so prispeli iz Slovenije (šest predlogov), Velike Britanije (dva predloga) in po en predlog iz Španije, Bosne in Hercegovine, z Malte, iz Avstralije, Nemčije, Egipta, Grčije in Kenije.

Danes obeležujemo tudi svetovni dan čebel:

Z obeležitvijo svetovnega dne čebel želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne ter da so v mnogih državah in regijah zelo ogrožene zaradi različnih vzrokov, zlasti zaradi podnebnih sprememb. Čebele potrebujejo čist zrak in vodo ter čisto okolje na splošno. Če bomo ohranili okolje in omogočili čebelam, da bodo lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju. Toda najpomembneje je, da se vsi skupaj ponovno zavemo bistvene vloge, ki jo ima vsak posameznik pri ohranitvi čebel in drugih opraševalcev.

Slovenija si je v svetu že utrdila ime čebelam prijazne dežele, tudi z vpisom slovenskega čebelarstva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, nazivom države z največ skrbniki čebel na svetu in s čisto svojo čebeljo vrsto – kranjsko sivko, ki velja za umirjeno in zelo delovno.

Slovenija, z desetletno tradicijo obeleževanja dobrot slovenskih kmetij, dnevom slovenske hrane, tradicionalnim slovenskim in evropskim medenim zajtrkom ter nenazadnje svetovnim dnem čebel, igra pomembno vlogo pri ozaveščanju mladih generacij o pomembnosti obstoja raznolikosti opraševalcev. Prepričani smo, da naša prizadevanja postavljajo temelje mladim, ki bodo oblikovali skupno prihodnost našega planeta, ko bomo mi omagali.

Svetovni dan čebel je tudi odlična priložnost za poudarjanje naravovarstva, trajnostnega razvoja in spoštovanja naravnih virov, ki so ključni za zdravje našega planeta in prihodnjih generacij.

Mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«:  

Jutri se bo v Ljubljani začel mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in Organizacijo združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (v angleščini Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO).

Mednarodni forum bo povezal predstavnike vlad in mednarodnih organizacij, strokovnjake, gospodarstvenike in civilno družbo, da bi bolje izkoristili potencial mednarodnega sodelovanja na področju čebelarstva in opraševanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, še posebej prehranske varnosti, obnove ekosistema, opolnomočenja ranljivih družbenih skupin ter krepitve mednarodne stabilnosti in miru. Namenjen bo pregledu potreb in izmenjavi izkušenj iz čebelarskih in opraševalskih projektov po vsem svetu. Forum bo tudi priložnost za poglobljen dialog in razmislek.