Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić in državni sekretar Kosi sta se udeležila 35. festivala Dobrote slovenskih kmetij

Danes sta se ministrica Mateja Čalušić, ter državni sekretar, mag. Ervin Kosi, pridružila tradicionalnemu 35. festivalu Dobrote slovenskih kmetij. V okviru tega dogodka sta se srečala s člani koordinacije AGRASLOMAK, ki delujejo na področju kmetijstva v zamejstvu, in se udeležila svečane razglasitve zmagovalca natečaja za Najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije za leto 2023.

Koordinacija AGRASLOMAK je bila ustanovljena 17. maja 2012 ob odprtju razstave Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju in se od takrat vsako leto srečuje s pristojnim ministrom za kmetijstvo, da izmenja informacije o delu na področju zamejstva. Tokratno srečanje je bilo namenjeno pregledu tekoče problematike in odprtih zadev, s katerimi se srečujejo člani AGRASLOMAK v vseh štirih obmejnih državah.

V okviru odprtja festivala je danes potekala tudi svečana razglasitev zmagovalca natečaja za Najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije za leto 2023. Tokrat se je za naziv potegovalo pet skupnosti: Krajevna skupnost Mala Nedelja (Občina Ljutomer), Občina Dornava, Občina Kozje, Občina Loški potok in Občina Markovci. Zmagala je najmanjša med njimi – Krajevna skupnost Mala Nedelja. Ministrica Čalušić je v svojem nagovoru poudarila pomen takšnih tekmovanj, ki predstavljajo javno priznanje skupnostim za njihovo odlično delo ter služijo kot spodbuda ostalim, da pogumno začrtajo svojo prihodnost. Roman Medved, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, pa je kot ključno za vitalno podeželje poudaril vlogo lokalnih akcijskih skupin pri opolnomočenju in aktivaciji raznolikih deležnikov na podeželju. Skupaj z Andrejem Reberniškom, direktorjem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – Ptuj, sta nato podelila priznanja.

S to razglasitvijo je krajevna skupnost postala tudi nacionalni predstavnik in bo Slovenijo zastopala na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2024, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE. Uvrstila se je v konkurenco 21 območij iz osmih držav. Mednarodna komisija si bo 28. maja 2024 ogledala Malo Nedeljo, slovesna razglasitev zmagovalca pa bo potekala septembra pri zmagovalcu prejšnjega natečaja v Stadtschlainingu, Burgenland, Avstrija.

Popoldne se bo ministrica udeležila še slavnostne obeležitve 30-letnega delovanja podjetja ŽIPO Lenart d.o.o., ki se ukvarja z živinorejo in poljedelstvom.