Skoči do osrednje vsebine

20. maj je priložnost, da sprejmemo pobudo za rešitev čebel in ostalih opraševalcev

V ponedeljek bo pozornost celega sveta namenjena čebelam in ostalim opraševalcem, ki imajo vedno večjo vlogo pri iskanju rešitev na področju prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotske raznovrstnosti.
Pogled na čebelarja v čebelarski opremi.

Svetovni dan čebel. | Avtor: Ratikova/Depositphotos.com

Vedno bolj se zavedamo, da brez čebel in divjih opraševalcev danes ne bi mogli uživati v raznolikosti in polnosti okusov na naših krožnikih, v bogastvu spomladanskih travnikov in narave v vsej njeni pestrosti. Verjamemo, da je k temu pripomogel tudi svetovni dan čebel, ki ga je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo Republike Slovenije 20. decembra 2017 razglasila Generalna skupščina OZN. Slovenija je 20. maj »poimenovala po čebelah« zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele.

Sloveniji je vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel pomembna prioriteta tako doma kot v tujini, kjer si prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev, s tem pa poziva k zavedanju in krepitvi aktivnosti za njihovo ohranjanje. Z obeležitvijo svetovnega dne čebel želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene.

Na čebele in ostale divje opraševalce se ne smemo spominjati le ob obeležitvi svetovnega dne čebel. S svojimi dejanji lahko vsakodnevno pomagamo k ohranjanju čebel in ostalih divjih opraševalcev. Nabor aktivnosti za boljše preživetje čebel:

  • Sajenje avtohtonih medovitih rastlin (seznam rastlin je dosegljiv na spletni strani ČZS),
  • v okrasne namene sejemo, sadimo medovite rastline,
  • ohranjamo travnike z večjo pestrostjo rastlin,
  • setev travnikov z medonosnimi rastlinami,
  • košnja cvetočih rastlin po cvetenju,
  • nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih,
  • moralna podpora čebelarjem,
  • odstop primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel,
  • zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov in
  • mulčenje cvetočih rastlin v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi.

Vabimo vas, da se pridružite prizadevanjem za ohranjanje čebel in divjih opraševalcev ter da skupaj gradimo okolje, ki omogoča njihovo uspešno in vitalno obstojnost. Vsaka odločitev in dejanje v korist čebel lahko pripomore k bolj zdravemu okolju in bolj trajnostni prihodnosti za vse nas.

Obeležitev svetovnega dne čebel

Kdaj do
Kje Grad Jable, Loka pri Mengšu

Slavnostna podelitev nagrade zlata čebela

Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar podelila nagrado zlata čebela, ki bo letos podeljena četrtič. Slavnostne podelitve se bo udeležila ministrica Mateja Čalušić.

Kdaj do
Kje Hotel Four Points by Sheraton Mons, Pot za Brdom 4, Ljubljana

Mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«

V Ljubljani bo potekal osrednji mednarodni dogodek ob letošnjem 7. svetovnem dnevu čebel - mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Organizacijo združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.