Skoči do osrednje vsebine

Pregled rezultatov odprtega posveta za oblikovanje delovnih programov Obzorje Evropa 2025

19. aprila 2024 smo objavili povabilo k oblikovanju delovnega programa Obzorje Evropa 2025, ki ga je odprla Evropska komisija. Tri tedne ste imeli priložnost podati povratne informacije o vsebinah delovnih programov Obzorja Evropa za leto 2025, na podlagi že pripravljenih usmeritev.

Priložnost za prejem povratnih informacij se je zaprla 6. maja 2024. Skupaj je bilo oddanih 2222 odgovorov s strani 1052 posameznikov.

Porazdelitev kategorij deležnikov prejetih odgovorov je sledeča:

  • 37%   akademske in raziskovalne ustanove
  • 31%   fizične osebe
  • 11%   podjetja
  •  9%    nevladne organizacije
  •  6%    javni sektor
  •  6%    drugo

Med državami članicami je največ prispevkov prišlo iz Nemčije (154), sledi ji Belgija (138), kjer je potrebno upoštevati, da je veliko združenj registriranih ravno v Belgiji, na tretjem mestu pa so Italijani, ki so oddali 107 prispevkov.

Slovenija se z osmimi (8) oddanimi mnenji nahaja na 16. mestu, skupaj s Slovaško, ki je ravno tako mobilizirala 8 deležnikov in pa pred Hrvaško in Irsko, od koder je prispelo 6 mnenj. 

Zanimivo je, da je vseh EU-27 držav oddalo prispevke, kjer na primer na zadnjem mestu najdemo Luxemburg, z enim odzivom.

Glede na dele delovnih programov pa se je za najbolj zanimivega izkazal Grozd 1 - zdravje, kateremu sledita Grozd 5 in 6. Ti skupaj predstavljajo preko 50% vseh oddanih prispevkov.

stolpični diagram, ki prikazuje število odgovorov po temah

Število odgovorov po temah

Podrobna vsebinska analiza bo kmalu na voljo na tej spletni strani (v angleščini).