Skoči do osrednje vsebine

Fajon v Rijadu: "Skupaj moramo krepiti mednarodni pritisk za umiritev napetosti na Bližnjem vzhodu"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je peti dan obiskov na Bližnjem vzhodu in v Zalivu srečala z ministrom za zunanje zadeve Saudove Arabije Faisalom bin Farhanom Al-Saudom in ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Faisalom F. Alibrahimom. Poleg stališč glede bližnjega vzhoda so veliko časa v pogovoru namenili krepitvi gospodarskega sodelovanja.

Po obisku in srečanjih v Jeruzalemu in Ramali (prvi del turneje obiskov) ter v Kairu, Abu Dabiju in Dohi, je podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon obiskala še Rijad v Saudovi Arabiji. Na pogovorih s saudskim ministrom za zunanje zadeve, njegovim visočanstvom princem Faisalom bin Farhanom Al-Saudom sta poudarila katastrofalne in nečloveške razmere v Gazi, ki se morajo nemudoma končati. Strinjala sta se, da je nedopustno, da tovornjaki s humanitarno pomočjo ne morejo do prebivalcev Gaze oziroma Rafe. "Na lastne oči sem imela priložnosti videti grozljive razmere na mejnem prehodu Rafa. Več kot dva tisoč tovornjakov čaka, da bi lahko dostavili humanitarno pomoč v Gazo. Resnično žalostno je, da si v 21. stoletju dovolimo, da ljudje stradajo in da otroci umirajo," je povedala ministrica Fajon.

Prav tako je izrazila zaskrbljenost nad tem, da bi se lahko konflikt razplamtel na širšo regijo in poudarila slovenska prizadevanja za čim prejšnjo prekinitev ognja in iskanje rešitve dveh držav. Predstavila je tudi postopke Slovenije za priznanje Palestine. "Minister je izrazil podporo Sloveniji glede začetka postopkov priznanja Palestine in menil, da bi do priznanja moralo priti čimprej. Strinjala sva se, da moramo vsi skupaj krepiti mednarodni pritisk za umiritev napetosti in rešitev dveh držav," je poudarila ministrica Fajon. Na pogovoru sta govorila še o dobrih dvostranskih odnosih in željah, da bi državi še tesneje sodelovali.

Saudova Arabija je za Slovenijo najpomembnejša gospodarska partnerica v Zalivu in na 21. mestu med zunanje-trgovinskimi partnericami. V letu 2023 je skupna vrednost blagovne menjave znašala 1,132 milijard evrov, od tega izvoz 129 milijonov evrov, uvoz pa 1,003 milijard. O možnostih in priložnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja se je ministrica v Rijadu pogovarjala z ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Saudove Arabije Faisalom F. Alibrahimom. "Slovenija in Saudova Arabija sta nedavno sklenili sporazum na področju umetne inteligence med Institutom Jozef Stefan in Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco in podatke Saudove Arabije. Zanimanje na obeh straneh za krepitev sodelovanja na drugih področjih je veliko, predvsem na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije, umetne inteligence, infrastrukturnih projektov in energije, v turizmu, športu in zdravstvu," je po srečanju dejala ministrica Fajon.

Ministrica je tudi poudarila, da toplo vabimo saudske turiste v Slovenijo in povedala, da jo veseli, da se je obisk Saudijcev v preteklih letih povečal.