Skoči do osrednje vsebine

Teden restavracij – kulinarično druženje

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MGKP) ter slovenski rejci in predelovalci mesa v projektu izbrana kakovost – Slovenija so v partnerstvu s Tednom restavracij, ki ima v slovenskem prostoru pomembno vlogo pri napredku slovenske gastronomije, v ljubljanski restavraciji Pen Klub organizirali kulinarično druženje.

Namenjeno je bilo raziskovanju ključnih vidikov trajnostne gastronomije in promociji lokalnih sestavin. S Tednom restavracij se spodbujata kakovost v slovenski gastronomiji ter uporaba lokalnih in trajnostnih sestavin.

Ministrica Mateja Čalušić stoji pred pingvinom z logotipom Tedna restavracij v sobi Pen kluba

Ministrica Mateja Čalušić na današnjem kulinaričnem doživetju | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Na dogodku so se zbrali strokovnjaki slovenske kulinarične skupnosti. Udeležila se ga je tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić z generalno direktorico Direktorata za hrano in ribištvo na MKGP Ano Le Marechal Kolar ter kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger. Na dogodku so sodelovali priznani kuharski mojstri, kot so Mojmir Šiftar iz restavracije Penklub, Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Martina Breznik iz restavracije Hiša Raduha.

Raziskovanje trajnostne gastronomije in poudarek na lokalnih sestavinah

Udeleženci so razpravljali o ključnih temah trajnostne gastronomije, pri čemer so poudarili pomen kakovosti, sledljivosti ter uporabe lokalnih in sezonskih sestavin v sodobni kulinariki.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je poudarila pomen vključevanja živil z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v slovensko gostinsko ponudbo in dejala, da »uporaba živil z označbo 'izbrana kakovost – Slovenija' pomembno prispeva k dvigu standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbuja porabo lokalnih in trajnostnih sestavin, hkrati pa krepi zaupanje potrošnikov v naše kmetijske pridelke.« Ministrica Čalušić je prav tako poudarila, da v sodelovanju s Tednom restavracij ozaveščajo goste in gostince o vrednotah, ki jih ta znak predstavlja: lokalno pridelano in predelano, sledljivo in certificirano ter predvsem višja kakovost proizvodov.

Priznani slovenski kuharski mojstri in mojstrica Mojmir Šiftar, Igor Jagodic in Martina Breznik so se strinjali, da uporaba kakovostnega, lokalnega mesa in drugih lokalnih sestavin bistveno vpliva na okusnost jedi v gastronomiji. »Kakovost sestavin je ključnega pomena za ustvarjanje izjemnih, okusnih doživetij. Zato je tesno sodelovanje s slovenskimi rejci in predelovalci mesa ter spodbujanje lokalne pridelave nepogrešljivo,« je povedal Mojmir Šiftar.

Generalna direktorica Ana Le Marechal Kolar in selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger sta na panelu poudarila pomen sistemskih pristopov k reševanju izzivov v gastronomiji ter predstavila vlogo Tedna restavracij in sheme "izbrana kakovost – Slovenija" pri dvigovanju standardov kakovosti v slovenski gastronomiji in pri spodbujanju poseganja po lokalnih in trajnostnih sestavinah. »Sistemski pristop k reševanju izzivov v verigi oskrbe z mesom je ključen za zagotavljanje kakovostnih in trajnostnih rešitev v naši gastronomiji. Slovenski pridelovalci in predelovalci mesa, ki zagotavljajo meso z označbo 'izbrana kakovost – Slovenija' so izpostavljeni dodatnemu nadzoru in zagotavljajo 100 % sledljivost« je pojasnila Ana Le Marechal Kolar. »Zavedamo se naraščajočega pomena zaupanja potrošnikov v izvor hrane, hkrati pa se kot organizatorji najbolj množične kulinarične akcije pri nas, ki je že zdavnaj prerasla v pravo dobrojedsko gibanje, zavedamo, da Teden restavracij ni le dvakrat letno – vrednote, ki so pomembne v času Tedna restavracij, so enako ali še bolj pomembne vse leto. Kar se naučiš in spoznaš na Tednu restavracij, spoštuješ in uresničuješ vedno, in to velja tako za gostince kot njihove goste«, je zaključil kulinarični strokovnjak Uroš Mencinger.

Teden restavracij (TR) na ulici

Razprava se je zaključila z najavo kulinaričnega dogodka »TR na ulici« s sestavinami »izbrana kakovost – Slovenija«, ki bo 1. junija 2024 na Glavnem trgu v Celju. Glavni trg se bo spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji, kjer bodo lahko obiskovalci v živo spoznali izbrane kuharske mojstre in mojstrice Tedna restavracij ter njihove kulinarične mojstrovine. Dogodek organizira Teden restavracij v partnerstvu s slovenskimi pridelovalci in predelovalci mesa in mleka ter MKGP, v soorganizaciji z Mestno občino Celje in zavodom Celeia.