Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na ogledu primerov trajnostne kmetijske prakse na Gorenjskem

Ministrica Mateja Čalušić si je na Gorenjskem ogledala primere trajnostnih kmetijskih praks. Obiskala je Semenjalnico – Hranilnico ekoloških semen, financirano v okviru ukrepa LEADER (lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost) lokalne akcijske skupine (LAS) Gorenjska košarica, v programskem obdobju 2014-2020 ter nato še ekološko kmetijo Vegerila, kjer je spoznala njihove obdelovalne površine.

V ospredju obiska je bila Semenjalnica – Hranilnica ekoloških semen, ki je nastala kot rezultat financiranja v okviru ukrepa LEADER (LAS Gorenjska košarica) v programskem obdobju 2014-2020. Projekt Semenjalnica predstavlja pomemben korak v spodbujanju lokalne samooskrbe in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Nahaja se v sklopu Čebelarskega razvojno izobraževalnega centra Gorenjske, ki je prizadevanja za trajnostni razvoj vključil v svojo osnovno dejavnost. Direktorica Semenjalnice Irena Moro je ob koncu obiska povedala, da je za obstoj in razvoj ekološkega semenjarstva kot panoge zelo pomembno, da je ministrica prepoznala EKOSEMENA, Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj kot potencial v slovenskem prostoru.

Sledil je obisk ekološke kmetije Vegerila, kjer se je ministrica Čalušić seznanila z inovativnimi pristopi k ekološkemu kmetovanju, ogledala pa si je tudi njihove obdelovalne površine, ki so osredotočene na trajnostno upravljanje z zemljo in naravnimi viri. Na koncu se je ministrica udeležila tudi okrogle mize o kmetijstvu v Kranjski gori, kjer so odprli vprašanja državnih razpisov ter iskanja ravnovesja med kmetijstvom in turizmom.