Skoči do osrednje vsebine

Druga seja stanovanjskega sveta

Na današnji drugi seji stanovanjskega sveta, posvetovalnega telesa ministra, so bila članom sveta predstavljena izhodišča Zakona o zagotavljanju dostopnih stanovanj in novela Stanovanjskega zakona, vezana na denacionalizacijo. Predstavitvi novele in izhodišč je sledila razprava ministra Simona Maljevca s člani sveta.

Na začetku seje stanovanjskega sveta, katerega glavna naloga je sooblikovanje nove stanovanjske politike, je direktorica direktorata za stanovanja Živa Matjašič na kratko predstavila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona, s katerim se uresničuje sodbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije. To je junija 2023 presodilo, da sta del Zakona o denacionalizaciji in del Stanovanjskega zakona v neskladju z ustavo.

Minister Simon Maljevac je nato predstavil izhodišča za pripravo Zakona o zagotavljanju dostopnih stanovanj. Kot je ob tem poudaril, Ustava Republike Slovenije v 78. členu govori o tem, da država ustvarja pogoje, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje. »Ključni del te naloge je zagotavljanje dostopnih stanovanj, ki predstavljajo temelj vsake kakovostne in razvojno naravnane stanovanjske politike. Zato je ključnega pomena zagotavljanje dostopnih stanovanjskih enot, ki se dejansko uporabljajo za bivanje,« je dodal. Maljevac je tudi poudaril, da različne organizacije, kot so Stanovanjski sklad Republike Slovenije, lokalni skladi, občine, neprofitne stanovanjske organizacije in Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, zaradi pomanjkanja stabilnega in predvidljivega okolja poslovanja niso zmožne zagotavljati zadostnega števila potrebnih dostopnih stanovanj.

Cilj Zakona o zagotavljanju dostopnih stanovanj je zato po njegovih besedah povišanje deleža dostopnih najemnih stanovanj v celotnem fondu stanovanj, vzpostavitev pogojev za stabilno zagotavljanje dostopnih najemnih stanovanj s ciljem gradnje vsaj 2000 stanovanj letno, vzpostavitev stimulativnih pogojev za razvoj projektov dostopnih stanovanj, razširitev nabora akterjev, ki zagotavljajo dostopna najemna stanovanja (neprofitne stanovanjske organizacije, stanovanjske zadruge in podobno), in omejitev naložbene rabe stanovanjskih nepremičnin.

Med poglavitnimi rešitvami zakona je minister navedel določitev namenskega vira za financiranje dostopne stanovanjske gradnje ter način zbiranja, upravljanja in dodeljevanja ter porabe zbranih sredstev. Med cilji zakona so še opredelitev instrumentov zemljiške politike za spodbujanje zagotavljanja dostopnih najemnih stanovanj, opredelitev neprofitnih stanovanjskih organizacij kot dodatnih ponudnikov dostopnih stanovanj, določitev pogojev njihovega delovanja in določitev posebne dajatve za prazna stanovanja v predelih pomanjkanja stanovanj.

»Zakon o zagotavljanju dostopnih stanovanj bo opredelil namenski vir financiranja dostopne stanovanjske gradnje. Ključne lastnosti namenskega vira so njegova ustrezna finančna višina, predvsem pa stabilnost in predvidljivost,« je še poudaril minister Simon Maljevac.

V stanovanjskem svetu sodelujejo predstavnice in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, Združenja mestnih občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije, Društva za pomoč in samopomoč brezdomcem Kralji ulice, Inštituta za študije stanovanj in prostora, Slovenskega nepremičninskega združenja – Fiabci Slovenija, Inštituta za politike prostora, PIC - Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, Mladinskega sveta Slovenije in Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Današnje seje so se udeležili še predstavniki Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja in Nepremičnin Celje.

Naslednja seja stanovanjskega sveta bo predvidoma junija 2024.