Skoči do osrednje vsebine

Razpis Evropske urbane pobude za inovativne projekte

Evropska pobuda za mesta (angleško Europaen Urban Initiative – EUI) je odprla tretji razpis za inovativne projekte v višini 90 milijonov evrov, s katerim bo podprla mesta na dveh tematskih področjih: energetski prehod in tehnologija v mestih. Razpis je odprt do 14. oktobra 2024.

Tretji razpis EUI za inovativne projekte je odprt za vsa evropska mesta s 50 tisoč ali več prebivalci (manjša mesta lahko kandidirajo v partnerstvih) in se osredotoča na temi »energetski prehod« in »tehnologija v mestih«.

V okviru teme energetski prehod je cilj evropske pobude za mesta podpreti preskušanje prenosljivih in razširljivih inovativnih rešitev v resničnih okoljih za ekonomsko izvedljiva, pametnejša in celostna lokalna energetska omrežja, ki ne povzročajo ogljičnih izpustov in temeljijo na povpraševanju, hkrati pa si prizadevajo opolnomočiti občane in deležnike za še hitrejši prehod.

V okviru teme tehnologija v mestih je cilj evropske pobude za mesta podpreti preskušanje inovativnih rešitev, ki jih poganjajo nove tehnologije, v resničnih okoljih za boljše storitve za občane in/ali za povečanje zmogljivosti lokalnih organov za ponujanje teh storitev, in sicer s poskusi, ki bi jih lahko s pomočjo naložb kohezijske politike razširili in nadgradili.

Kakšne projekte lahko prijavite

Inovativne

Razpis za inovativne projekte podpira pilotne projekte, ki še niso bili preizkušeni nikjer drugje v Evropi. Projekti morajo biti novi, drzni, ustvarjalni in eksperimentalni. Predlagani projekt mora presegati najsodobnejše trenutno stanje in običajne prakse.

Kakovostne

Projekti morajo izpolnjevati ključne standarde kakovosti, kot so jasna in logična medsebojna povezanost ciljev/aktivnosti/rezultatov, dokazi o pripravljalnem delu, realistične ambicije, učinkovite strukture in postopki upravljanja, dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Participativne

Sodelovanje in soustvarjanje s partnerji, ustreznimi deležniki in ciljnimi skupinami sta ključna za razvoj in izvajanje resnično inovativnih in eksperimentalnih projektov.

Merljive

Prijavitelji morajo jasno opredeliti, katere so spremembe, ki jih želijo doseči v lokalnem okolju kot rezultat svojega projekta.

Trajnostne in razširljive

Mestni organi morajo predvideti in pojasniti, kako se bo rešitev po uspešnem preizkusu ohranila in razširila z opredelitvijo ustreznih virov javnega in/ali zasebnega financiranja.

Prenosljive

Razvite rešitve morajo biti uporabne in ponovljive v drugih mestih po Evropi, po možnosti z uporabo sredstev kohezijske politike.

Seminarji za prijavitelje

Sekretariat EUI prijaviteljem nudi tudi pomoč v postopku prijave. Pripravili so vodnik po podpornih mehanizmih, ki so na voljo, organizirani pa so tudi seminarji za prijavitelje: 13. junija 2024 v Bukarešti in 27. junija 2024 v Pragi (prijave so že odprte).

Predstavitev razpisa v slovenščini

Podporo nudi tudi Urbana kontakta točka, ki vabi na predstavitev tretjega razpisa za Inovativne projekte v slovenščini, in sicer 4. junija 2024 ob 10. uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, prijave na predstavitev v slovenščini so že odprte.