Skoči do osrednje vsebine

Mladi v Celju slikovito predstavili pestrost Evropske unije

V Celju so mladi praznovali 20. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo (EU). Pred dnevom Evrope so na Glavnem trgu otroci iz vrtcev in šol celjske regije v okviru projekta Evropska vas na stojnicah predstavili članice EU in države, ki so na poti k članstvu v EU. V Celjskem domu pa so podelili nagrade za najboljša dela učencem, ki so sodelovali v natečaju Evropa v šoli.

Dež ni zmotil mladih, ki so zbranim na osrednjem celjskem trgu na zaključni prireditvi projekta Evropska vas predstavili svoje evropsko obarvane glasbene in pevske točke. Te so, tako kot širom trga postavljene stojnice, predstavljale članice in kandidatke za članstvo v EU. Svojo kreativnost so izrazili tudi na samih stojnicah, kjer so si obiskovalci lahko ogledali, kako so otroci in mladi čez leto s svojimi mentorji na inovativne načine spoznavali različne evropske države, njihov jezik, kulinariko in ljudi, ki so jih nato predstavili na stojnicah.

Tudi mladi lahko vplivajo na razvoj družbe

Sodelujoči otroci in mladina so bili, kot je poudaril tudi osrednji govorec na prireditvi, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, rojeni po tem, ko je Slovenija pred 20 leti vstopila v evropsko povezavo skupaj s še devetimi državami. Mladi predstavljajo prihodnost naše družbe, je poudaril minister Felda. Poudaril je pomen sodelovanja, strpnosti in spoštovanja različnosti, ki so temeljni gradniki bolj povezane, naprednejše Evrope. Vsem sodelujočim se je zahvalil za vložen trud, obenem pa spodbudil k učenju, raziskovanju, razvijanju talentov in aktivnemu vključevanju v družbo. Tudi mladi imajo moč in možnost vpliva na razvoj skupnosti, katere člani smo že 20 let, je še izpostavil minister Felda. Zbrane sta nagovorila še soorganizatorja dogodka, župan Mestne občine Celje Matija Kovač in ravnatelj III. Osnovne šole Celje Aleksander Verhovšek.

Dobro se z dobrim vrača in nagradi

Ustvarjalni so bili tudi številni otroci, tako vrtčevski kot mladi srednješolci, ki so sodelovali v natečaju Evropa v šoli. Projekt, ki ga zadnja leta organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, je letos potekal pod geslom Dobro se z dobrim vrača. Mlade je spodbujal k razmisleku, kaj je dobrota in kako ustvarjati pogoje za srečo samega sebe in drugih, kako se spoštovati in spoštovati druge. Na zaključni prireditvi, ta je potekala ponovno po štiriletnem premoru, so pripravili dve predstavi ter podelili nagrade in priznanja avtorjem najboljših del v literarni, likovni, fotografski, video, spletni in ustvarjalni kategoriji.

Spremljevalno dogajanje

Praznovanje pridružitve Slovenije EU je spremljala še okrogla miza z naslovom Obeležitev 20. obletnice vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo v Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje. V prostoru začasne rabe pa je gostovala razstava PODOBE DEMOKRACIJE: izbrano gradivo iz arhivov držav Evropske unije, kjer so na ogled postavili gradivo, ki osvetljuje pomembne zgodovinske trenutke, kot so razvoj volilne pravice, procesi demokratizacije, masovna zborovanja in politične prelomnice, prizadevanja za žensko emancipacijo in mirno reševanje konfliktov.