Skoči do osrednje vsebine

S kulturo proti podnebni krizi

Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, ter dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, sta danes podpisala sporazum o financiranju projekta Zeleni prehod v kulturi. Tako se kultura aktivno vključuje v iskanje odgovorov na naraščajoče posledice podnebne krize.

Ključni poudarek pri projektu, ki se bo izvedel preko javnega razpisa, bo ozaveščanje ter usposabljanje za zmanjšanje ogljičnega odtisa kulturnih ustanov in prireditev. Vrednost projekta je 600.000 evrov, ki se dodelijo iz Podnebnega sklada.  

To bo eden prvih javnih razpisov, ki bo v Sloveniji omogočil izvedbo pilotnih projektov za transformacijo delovanja organizacij in dogodkov na področju kulture, s katerimi si bosta oba resorja prizadevala za zeleni prehod na področju kulture. 

Minister Bojan Kumer je ob podpisu dejal: »Gre za enega od prvih pilotnih projektov, ki bo omogočil postopen zeleni prehod na področju kulture, s ciljem, da bi se zelene prakse postopoma razširile na vse projekte na področju kulture. Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo s sredstvi iz Podnebnega sklada spodbujamo področja, ki so naša prednostna naloga: zeleni prehod, rabo obnovljivih virov energije in trajnostno mobilnost. V ta namen smo povečali sredstva in v letošnjem letu pripravljamo še številne nove razpise in verjamemo, da bo tudi področje kulture v prihodnje postalo še bolj trajnostno.«

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila: »Pri prehodu v okoljsko pravično družbo ima kultura dve ključni nalogi. Po eni strani mora s podporo javnih sredstev spremeniti notranji način delovanja, tako da bodo tako organizacije kot prireditve čim bolj trajnostne. Kultura pa je hkrati v edinstvenem položaju, da s svojim kritičnim pristopom, povezav z občinstvom in iskanjem ustvarjalnih družbenih rešitev ozavešča, premišljuje in družbi nastavlja ogledalo ter tako aktivno prispeva k skupnim prizadevanjem za pravično in solidarno družbo.«

Zeleni prehod oziroma trajnost v kulturi je tudi eden od temeljnih ciljev predloga nove Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031.