Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na Malti predvsem o migracijah

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je obiskal Malto, kjer se je srečal z malteškim ministrom za notranje zadeve Byronom Camillerijem in izvršno direktorico Agencije Evropske unije za azil Nino Gregori.

Govorili so o aktualnih vprašanjih s področja migracij, vključno s pripravami na implementacijo in operacionalizacijo pakta o migracijah in azilu, ter boju proti terorizmu in kibernetski kriminaliteti.

Srečanje z malteškim notranjim ministrom

Uvodoma sta se ministra strinjala, da se obe državi srečujeta s podobnimi izzivi, predvsem na področju migracij, ki zahtevajo skupen in hiter odziv. Ključno je sodelovanje s tretjimi državami, ki pomembno vpliva na zmanjševanje migracijskih tokov.

Posebno pozornost sta ministra namenila paktu o migracijah in azilu, kjer države članice povezuje isti cilj - popolno izvajanje in zbliževanje azilnih in migracijskih sistemov v vseh državah članicah. "Temu mora slediti vzpostavitev učinkovitega in zanesljivega informacijskega sistema, saj je interoperabilnost eden ključnih elementov pri izvajanju pakta," je dejal minister Poklukar in dodal, da Slovenija na nacionalni ravni krepi dejavnosti za hiter in učinkovit prenos novega pravnega okvira EU v nacionalno zakonodajo.

Ministra sta govorila tudi o kibernetski kriminaliteti in informacijski varnosti ter dezinformacijah.

Ministra stojita pred zastavami Malte, Evropske unije in Slovenije in se rokujeta.

Malteški in slovenski notranji minister Byron Camilleri in Boštjan Poklukar | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Malta

1 / 2

Srečanje z izvršno direktorico Agencije Evropske unije za azil (EUAA) Nino Gregori

Minister in izvršna direktorica EUAA sta se strinjala, da je medsebojno sodelovanje dobro in učinkovito. Poleg rednih aktivnosti, v katerih strokovnjaki Ministrstva za notranje zadeve sodelujejo že od ustanovitve agencije, se je to še dodatno okrepilo decembra 2022 s sklenitvijo Operativnega načrta, na podlagi katerega agencija Sloveniji do konca junija letos nudi operativno podporo na področju azila, sprejema in začasne zaščite. Ob tej priložnosti se je minister Poklukar zahvalil agenciji za njihovo podporo: "Vaša podpora je za nas zelo koristna, saj je prinesla pomoč, nove izkušnje in predloge za izboljšanje nekaterih delovnih procesov, ki jih bomo prenesli v redno prakso."

V nadaljevanju sta govorila o paktu o migracijah in azilu. Kot je dejala izvršna direktorica Gregori, bo EUAA zagotavljala polno podporo državam članicam pri usklajenem uvajanju novih pravil v prakso.