Skoči do osrednje vsebine

Zaključena dela na železniški postaji Šentjur

Na železniški postaji Šentjur je danes potekala simbolična obeležitev zaključka prenove postaje, ki potnikom nudi prenovljeno peronsko in tirno infrastrukturo ter nov podhod.

Za varen prehod do otočnega perona je bil zgrajen nov 13,4 metra dolg podhod z dvema dvigaloma in stopnišči. Zgrajen je bil nov 160 metrov dolg otočni peron z nadstrešnico, zavetiščem ter urbano in informacijsko opremo. Na postajnem poslopju je obnovljena fasada ter sanirana sta bila postajni nadstrešek in plato pred postajnim poslopjem. Za lažji dostop do železniške postaje je bilo urejeno parkirišče z 29 parkirnimi mesti, od tega sta dve parkirni mesti namenjeni invalidnim osebam.

Prenovljena je bila tirna infrastruktura, kjer so bili nadgrajeni tiri in tirne naprave v dolžini 0,905 kilometra. Prav tako so bile nadgrajene signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave ter delno je bila obnovljena vozna mreža na obeh glavnih prevoznih tirih.

Ureditev železniške postaje Šentjur je potekala v okviru projekta uvedbe daljinskega vodenja prometa. V mesecu oktobru 2023 je bila zaključena glavnina gradbenih del, ki so potekala od septembra 2022, v spomladanskih mesecih pa je bila obnovljena še fasada postajnega poslopja. Dela v vrednosti 8,6 milijona evrov je sofinancirala Evropska unija v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope v višini 5,28 milijona evrov.

Na spletnem portalu Krajšamo razdalje so na voljo podatki in fotografije o projektu ureditve železniške postaje Šentjur.

Železniška postaja Šentjur
1 / 2