Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Gajšek na ogledu čezmejnega gradbišča med Novo Gorico in italijansko Gorico

Mešana slovensko-italijanska delegacija je obiskala čezmejno gradbišče na Trgu Evrope/Piazza Transalpina, ki leži na meji med Novo Gorico in Gorico. Gre za čezmejno naložbo, sofinancirano s pomočjo evropskih sredstev. Obiska se je v imenu ministrstva za naravne vire in prostor udeležil državni sekretar mag. Miran Gajšek.

Dela na čezmejnem gradbišču na območju Trga Evrope/Transalpina na slovenski strani in dela ulic Trizoba Maksa Fabianija na italijanski strani so se začela v februarju in napredujejo v skladu s časovnico. Gre za strateško naložbo, financirano s strani obeh držav, ki jo koordinira evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (angleško European grouping of territorial cooperation – EZTS GO).

Čezmejno gradbišče so obiskali predstavniki ustanov, ki so financirale projekt. Poleg Romine Kocina, direktorice EZTS GO, in županov občin ustanoviteljic – Samo Turel (Nova Gorica), Rodolfo Ziberna (Gorica) in Milan Turk (Šempeter-Vrtojba) – so si gradbišče ogledali podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, odbornica za finance Dežele Furlanije-Julijske krajine Barbara Zilli ter državni sekretarji Marko Koprivc iz Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, Miran Gajšek iz Ministrstva za naravne vire in prostor in Vesna Humar iz Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je tudi vladna koordinatorica za projekt GO! 2025. Prenovljen trg bo namreč osrednje prizorišče Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica.

Državni sekretar mag. Miran Gajšek je izpostavil, da je »projekt prenove čezmejnega trga klasičen primer kohezijskega projekta, saj povezuje Gorico in Novo Gorico, Italijo in Slovenijo. Toliko bolj pomembno je, da za izvajanje teh projektov uporabljamo inštrument kot je EZTS, saj Evropska unija nima zakonodaje, ki bi posegala v prostorsko zakonodajo držav članic«.

Gre za čezmejno investicijo v višini skoraj tri milijone evrov, za katero je EZTS GO zaradi dobrega sodelovanja med občinama Gorica in Nova Gorica, Deželo Furlanijo-Julijsko krajino in Republiko Slovenijo pridobil evropska sredstva iz regionalnega operativnega programa Furlanija Julijska krajina in slovenskega nacionalnega operativnega programa za finančno obdobje 2021–2027. Podrobnejše informacije o poteku projekta prenove so objavljene na spletni strani EZTS GO.