Skoči do osrednje vsebine

Za letošnjo nagrado zlata čebela predlaganih 16 kandidatov

Letos bo podeljena četrta nagrada zlata čebela. Odbor za podeljevanje nagrade je prejel 16 predlogov iz 11 držav za dosežke na področju promocije čebel in divjih opraševalcev.

Odbor za podelitev nagrade zlata čebela bo nagrajenca letos izbiral med predlogi, ki so prispeli iz Slovenije (šest predlogov), Velike Britanije (dva predloga) in po en predlog iz Španije, Bosne in Hercegovine, z Malte, iz Avstralije, Nemčije, Egipta, Grčije in Kenije.

S podeljevanjem nagrade zlata čebela Republika Slovenija spodbuja, podpira in krepi dejavnosti ter inovativnost in vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti čebel in drugih opraševalcev ter krepitvi zavedanja o njihovem pomenu na svetovni ravni.

Cilj je, da nagrada zlata čebela postane prepoznavna nagrada za dosežke na področju čebel in drugih opraševalcev po svetu. Slovenija s podeljevanjem nagrade krepi svoj sloves kot čebelarska, zelena in biotsko raznolika dežela, ki spodbuja prizadevanja za prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo in varovanje okolja doma in v mednarodni skupnosti. S svetovnim dnem čebel in nagrado zlata čebela skrbi tudi za prenos znanja in tehnologij ter svetovno prepoznavnost Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.

Nagrada za posamezno leto se podeli za zaključen projekt z enega od teh področij:

-           promocija čebel in drugih opraševalcev,

-           ohranjanje čebel in drugih opraševalcev ter

-           raziskave o čebelah in drugih opraševalcih.

Nagrada je bila prvič podeljena leta 2021 prof. dr. Lucasu Alejandru Garibaldiju iz Argentine za področje promocije. Med prejemniki nagrade sta še predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč za dosežke pri ohranjanju čebel in drugih opraševalcev leta 2022 ter srbski znanstvenik Slobodan Davidović za dosežke na področju raziskav leta 2023.

Vse kandidate za nagrado zlata čebela 2024 bomo predstavili na Facebookovi strani svetovnega dne čebel.

Več o nagradi: 

Zlata čebela je najvišja državna nagrada na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine. S podeljevanjem nagrade zlata čebela spodbujamo in podpiramo inovativnost in vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti čebel in drugih opraševalcev ter krepitvi zavedanja o njihovem pomenu na svetovni ravni. Poleg tega podpiramo dejavnosti, povezane z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb, na navedenih področjih.