Skoči do osrednje vsebine

V gozdu spoštujmo gozdni bonton

S toplejšimi dnevi so tudi gozdovi privlačna točka, saj so prostor sprostitve in rekreacije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob tem poudarja, da je treba spoštovati gozdni bonton. Ta obiskovalce gozdov ozavešča o dejstvu, da ima vsak gozd lastnika in da smo v gozdu gostje tako gozda kot njegovega lastnika.
Zgibanka s tekstom in risbami o obnašanju v gozdu - gozdnem bontonu

Informacije o gozdnem bontonu | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Z gozdovi ravnajmo spoštljivo. Preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnosti rastlinskih in živalskih vrst, izjemnosti posameznih dreves, obnovljivih virov energije in surovin ter blagodejnega vpliva na celotno okolje – to so le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se zavedali šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

Strokovnjaki, skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop vanje je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve in predvsem poskrbeti, da gozd zapustimo s čim manj vpliva nanj. Pri preživljanju časa v gozdu imejte zato v mislih:

  • ob obisku sem gost gozda in njegovega lastnika
  • gozd je moj prijatelj, z njim ravnam spoštljivo
  • doživljam ga z vsemi čutili
  • gozdne ceste so namenjene predvsem gospodarjenju z gozdovi. Pod nekaterimi pogoji jih lahko uporabljajo tudi obiskovalci gozdov, razen če poseben znak tega ne prepoveduje. Parkiranje vozil na motorni pogon je dovoljeno v pasu petih metrov zunaj vozišča, če je ustavljanje ali parkiranje v skladu s predpisi, ki urejajo cestni promet, in če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča. Pri tem moramo biti še posebej pozorni na prevoznost vlak in dostopnost skladišč lesa
  • gorsko kolesarjenje in ježa sta dovoljena le na označenih gozdnih vlakah in gozdnih poteh
  • upoštevam navodila o primernem obnašanju v naravi, ki so zapisana v predpisih in na informativnih tablah ali jih sporočijo gozdarji in lastniki gozdov.

Nadzor nad vožnjo v naravnem okolju

Gozdarska inšpekcija je v drugi polovici aprila s policisti Policijske postaje Mozirje na širšem območju Mozirja (Šmihel nad Mozirjem, Konečka planina, Golte, Smrekovec) nadzirala spoštovanje režima uporabe gozdnih cest ter vožnjo s kolesi in vozili na motorni pogon v naravnem okolju.

Prav tako je Gozdarska inšpekcija z Zavodom za gozdove Slovenije (Območno enoto Sežana) opravila nadzor na območju Slavnika. Z gozdarskimi nadzorniki so obiskovalce gozdov predvsem informirali o pravilih vožnje v naravnem okolju in gozdnem bontonu. Zoper voznike, ki so kršili Zakon o gozdovih, so inšpektorji uvedli prekrškovne postopke. Gozdarski inšpektorji bodo z drugimi pristojnimi službami opravljali nadzor nad vožnjo v naravnem okolju tudi na drugih lokacijah.