Skoči do osrednje vsebine

Za učinkovitejše upravljanje Triglavskega narodnega parka

V želji po okrepljenem sodelovanju je minister Novak sklical srečanje z upravljavcem Triglavskega narodnega parka in župani občin, ki ležijo znotraj parka. Gre za začetek rednih srečanj, s ciljem krepitve učinkovitosti upravljanja parka ter v čim večji meri poenotenja praks pri rabi posameznih naravnih vrednot znotraj narodnega parka.

Triglavski narodni park (TNP) je največji park v Sloveniji in edini, ki je kategoriziran kot narodni park. Razteza se na skoraj 84.000 hektarih oziroma na štirih odstotkih slovenskega ozemlja, nahaja pa se na območju osmih občin: Bled, Bohinj, Bovec, Gorje, Jesenice, Kobarid, Kranjska Gora in Tolmin. Upravljavec TNP je Javni zavod Triglavski narodni park.

Prisotni na današnjem sestanku so se strinjali, da je pri upravljanju TNP v zadnjem času prišlo do velikega napredka, da pa ga je možno še izboljšati in da morajo biti vsi deležniki pri tem aktivnejši.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je na današnjem sestanku poudaril, da moramo naravne vrednote ne le varovati, pač pa tudi aktivno in razvojno upravljati. Ko sprejemamo ukrepe, naj ti vključujejo na naravi temelječe rešitve. Razmere v TNP moramo izboljšati iz dveh vidikov: tako pravno-organizacijsko (z vidika upravljavca in občin) kot tudi v naravi (z vidika ohranjanja narave, kakovosti bivanja lokalnega prebivalstva in doživljanja narodnega parka s strani obiskovalcev). Dobre rešitve moramo poiskati v sodelovanju in čim večjem soglasju.

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Tit Potočnik je na kratko predstavil aktivnosti javnega zavoda, program varstva in razvoja narodnega parka, osnutek akcijskega načrta za usmerjanje turističnega obiska in rekreacije, pri čemer je pomemben del upravljanja tudi vzpostavitev ustreznega prometnega režima. Trenutni načrt upravljanja se izteče prihodnje leto, v pripravi pa je nov, 10-letni načrt upravljanja TNP.

Srečanje se je udeležilo vseh osem županov oziroma predstavnikov občin. Predstavili so svoje videnje in izkušnje, ob tem pa pohvalili ministrovo pobudo po okrepljenem sodelovanju. Strinjali so se, da se bodo na ta način odprta vprašanja lahko hitreje in ustrezneje reševala. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki regionalnih razvojnih agencij.

Triglavski narodni park sicer v tem letu obeležuje svojo 100. obletnico. Dogodki potekajo vse leto, osrednja proslava pa bo 31. maja 2024.