Skoči do osrednje vsebine

214. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji dopisni seji je vlada določila deleže posameznih vrst plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, danih na trg v Republiki Sloveniji, Direkciji za vode prerazporedila 45 milijonov evrov proračunskih sredstev in imenovala dr. Lidijo Globevnik za generalno direktorico Direktorata za vode.

Sklep o določitvi deležev posameznih vrst plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, danih na trg v Republiki Sloveniji v letu 2023

Vlada je sprejela Sklep o določitvi deležev posameznih vrst plastičnih proizvodov za enkratno uporabo danih na trg v Republiki Sloveniji v letu 2023, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.


Za proizvajalce, ki dajejo na trg v Sloveniji plastične proizvode, kot so vsebniki pijač do treh litrov, lahke plastične nosilne vrečke, zavitki in ovoji, lončki za pijače, posodice za živila, vlažilni robčki, baloni, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo s tobačnimi izdelki, uredba določa sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti (sistem PRO) s skupinskim izpolnjevanjem obveznosti.

Proizvajalci, ki dajejo na trg v Sloveniji prej omenjene proizvode, bodo morali v okviru sistema PRO javnim sistemom za čiščenje javnih površin plačevati stroške čiščenja okolja zaradi odvrženih smeti, ki izvirajo iz teh proizvodov ter naknadnega prevoza in obdelave teh smeti.

Ker je z uredbo predpisano skupinsko izpolnjevanje obveznosti PRO, sorazmerni delež stroška čiščenja okolja zaradi smetenja plača nosilec skupnega načrta v imenu in za račun proizvajalca, ki ga je v skladu s sedmim odstavkom 14. člena uredbe pooblastil za skupno izpolnjevanje obveznosti PRO. Iz uradnih evidenc ministrstva je razvidno, da imamo šest nosilcev skupnih načrtov.

Za pregledno in sorazmerno porazdelitev stroškov čiščenja smetenja med nosilci skupnih načrtov je predpisana metodologija izračuna teh stroškov, ki temelji na deležu odpadnih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo v smeteh, ki so že izračunani in objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije št. 100/23 ter deležu plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, danih na trg v Sloveniji, ki jih vlada objavlja v tem sklepu.

Proizvajalci so morali 1. januarja 2023 začeti voditi evidence o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, danih na trg v Republiki Sloveniji, in sporočiti podatke za leto 2023 nosilcem skupnega načrta do 31. januarja 2024. Nosilci skupnega načrta morajo najpozneje do 31. marca 2024 poslati letno poročilo o izvajanju skupnih obveznosti PRO za preteklo koledarsko leto, med drugim tudi podatke o količinah posameznih vrst plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, ki so jih proizvajalci vključeni v njihove skupne načrte dali na trg v Sloveniji. S strani Agencije za okolje smo prejeli letna poročila vseh šestih nosilcev skupnih načrtov.

Za sorazmerno porazdelitev stroškov med posameznimi nosilci skupnih načrtov določi Vlada Republike Slovenije povprečne deleže plastičnih proizvodov za enkratno uporabo danih na trg v Sloveniji s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije do 30. aprila tekočega leta za preteklo koledarsko leto.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Vlada o prerazporeditvi proračunskih sredstev in odprtju nove proračunske postavke

Vlada je danes odločila, da razporedi sredstva splošne proračunske rezervacije Direkciji Republike Slovenije za vode, potrdila pa je tudi odprtje nove proračunske postavke pri Ministrstvo za solidarno prihodnost.

Direkciji za vode bomo razporedili sredstva v višini 45 milijonov evrov. Namenjena bodo najnujnejšim ukrepom na prodnih zadrževalnikih na porečjih Mure, Drave, Savinje ter srednje in zgornje Save.

Pri Ministrstvu za solidarno prihodnost pa bomo odprli proračunsko postavko, namenjeno oskrbovalcem družinskega člana. Nanjo bomo prerazporedili pravice porabe v višini približno 15,6 milijona evrov. Gre za prerazporeditev znotraj finančnega načrta ministrstva.

Vir: Ministrstvo za finance

Vlada se je seznanila z informacijo o podpisu tehničnega dogovora glede vojaških usposabljanj, tečajev in vaj v Avstriji in Sloveniji

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Informacijo o nameravanem podpisu Tehničnega dogovora med Zveznim ministrstvom za obrambo Republike Avstrije in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije o izvajanju vojaških usposabljanj, tečajev in vaj na ozemljih Republike Avstrije in Republike Slovenije.

Tehnični dogovor med Zveznim ministrstvom za obrambo Republike Avstrije in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije o izvajanju vojaških usposabljanj, tečajev in vaj na ozemljih Republike Avstrije in Republike Slovenije se sklepa na podlagi sporazuma med Slovenijo in Avstrijo o obrambnem sodelovanju, ki je bil podpisan leta 1993.

Namen tehničnega dogovora je vzpostaviti načela in postopke za izvajanje medsebojno dogovorjenih dejavnosti usposabljanja na ozemljih Republike Slovenije in Republike Avstrije ter zagotoviti kontinuiteto medsebojnega sodelovanja na področju skupnih vojaških usposabljanj, pri čemer se to sodelovanje v smislu prilagodljivosti nadgrajuje, saj omogoča ažurnejšo in bolj utečeno izvajanje vojaških vaj ter drugih v dogovoru določenih aktivnosti na ozemlju obeh držav. S celovito ureditvijo načel in postopkov za izvajanje vojaških usposabljanj na ozemlju ene ali druge države v tehničnem dogovoru sklenitev posebnih izvedbenih dogovorov za vsako posamezno aktivnost načeloma ne bo več potrebna. Dogovor ureja pravne, logistične, finančne in druge vidike, ki so ključni za izvedbo skupnih vojaških usposabljanj.

Prvo načrtovano usposabljanje bo potekalo med 3. in 24. majem 2024 na poligonu Allensteig, ki je največje vojaško vadišče v Avstriji. Skupno usposabljanje 74. pehotnega polka z enoto avstrijske vojske je osnova izgradnje prihodnjega sodelovanja na področju usposabljanja in delovanja ter povezljivosti s partnerskimi državami in članicami Nata.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada je dr. Lidijo Globevnik imenovala na mesto generalne direktorice Direktorata za vode

Vlada Republike Slovenije je izdala odločbo o imenovanju dr. Lidije Globevnik za generalno direktorico Direktorata za vode v Ministrstvu za naravne vire in prostor, in sicer od 20. maja 2024 do 19. maja 2029, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Po izvedenem postopku je posebna natečajna komisija Uradniškega sveta ugotovila, da dr. Lidija Globevnik izpolnjuje natečajne pogoje in je glede na svojo strokovno usposobljenost primerna kandidatka za ta položaj. Zato je minister za naravne vire in prostor vladi predlagal njeno imenovanje.

Dr. Lidija Globevnik je doktorirala na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani na temo Celovito upravljanje voda. Področju upravljanja voda se posveča že vso svojo poklicno pot. Zadnjih dvajset let v okviru Tematskega Centra za raziskave, študije in razvoj projektov na vodah, kar med drugim obsega vsebinska področja kot so varstvo, raba in urejanje voda v Sloveniji pa tudi celovito ocenjevanje stanja voda v Evropi.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Soglasje amandmaju k spremembam Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji

Vlada soglaša s predlogom amandmaja k predlaganim spremembam Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027 (ZFSŠI27-A).

Predlagani amandma na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora spreminja določbo v predlogu ZFSŠI27-A o višini sredstev namenjenih investicijam v športno infrastrukturo v letu 2023. To obdobje se je namreč že izteklo in zato spreminjanje višine sredstev za to leto ni več mogoče.

V skladu s predlaganim amandmajem predlog zakona ne posega več v višino sredstev, namenjenih investicijam v športno infrastrukturo v letu 2023. Dodana je določba, ki neporabljena sredstva prerazporeja v leta 2024, 2029 in 2030 (vsebinsko predlog na tem mestu sledi letni razdelitvi sredstev osnovnega predloga ZFSŠI27-A), kar je vsebinsko skladno tudi z osnovnim predlogom zakona.

V skladu s Poslovnikom Vlade Republike Slovenije morajo ministrstva ob vložitvi amandmajev k besedilu predloga akta, ki ga je določila vlada in ga sprejema državni zbor, pridobiti soglasje Vlade.

Vir: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Odgovor na poslansko pobudo

Skupina poslancev Državnega zbora Republike Slovenije je dne, 20. marca 2024, na Vlado Republike Slovenije naslovila poslansko pobudo v zvezi s priznanjem Palestine kot neodvisne in suverene države. Vlada podaja odgovor nanjo.

V poslanski pobudi poslanke in poslanci pozivajo Vlado Republike Slovenije, naj skupaj s prvo skupino držav Evropske unije prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967.

Vlada Republike Slovenije podaja naslednji odgovor:

Vlada Republike Slovenije verjame, da edina rešitev palestinsko-izraelskega vprašanja leži v dveh neodvisnih državah, Izraelu in Palestini, zato podpira priznanje Palestine. Tako Izrael kot Palestina si zaslužita živeti drug ob drugem v miru in varnosti in priznanje Palestine je logičen korak na poti do dolgoročne politične rešitve. Pomemben korak na poti k trajnemu miru vidi Vlada Republike Slovenije tudi v članstvu Palestine v Organizaciji združenih narodov (OZN), zato je Slovenija glasovala za sprejem resolucije Varnostnega sveta OZN o priporočilu za članstvo Palestine v OZN.

Vlada Republike Slovenije bo državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo priznala v trenutku, ko bo priznanje lahko pozitivno prispevalo k umiritvi razmer in varnosti, imelo pozitiven učinek na mirovni proces in miroljubno rešitev dveh držav.

Glede vprašanja o časovnici priznanja Slovenija sodeluje s skupino podobno mislečih držav članic EU. V ta namen je bilo 22. marca 2024 podpisano pismo štirih predsednikov vlad Španije, Irske, Malte in Slovenije.

V povezavi s situacijo v Gazi in na Bližnjem vzhodu bo Slovenija še naprej opozarjala na nevzdržnost trenutne situacije ter na nevarnost resne eskalacije v celotni regiji. Slovenija si bo prav tako še naprej prizadevala za oživitev procesa v smeri iskanja trajne in miroljubne rešitve dveh držav. V mednarodni skupnosti bo še naprej delovala kot država, ki aktivno podpira mednarodno pravo, človekove pravice in prizadevanja za mirno reševanje konfliktov. Prednostna naloga ostaja takojšnje premirje, brezpogojna izpustitev vseh talcev, zaščita civilnega prebivalstva ter zagotovitev hitre, neovirane, obsežne, brezpogojne in trajne humanitarne pomoči v Gazo.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve