Skoči do osrednje vsebine

Odličen primer sodelovanja in novih možnosti na področju superračunalništva

Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru gosti sestanek koordinacije centrov EuroHPC JU, evropske pobude oziroma skupnega podjetja s sedežem v Luksemburgu, ki v sodelovanju z državami in zasebnimi partnerji razvija povezan in varen ekosistem superračunalništva, kvantnega računalništva, storitev in podatkovne infrastrukture v EU

V IZUMU-u, kjer je najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, in ob tretjem rojstnem dnevu superračunalnika HPC Vega, so se zbrali predstavniki evropskih raziskovalnih in računalniških centrov, ki gostijo sisteme EuroHPC, kot je HPC Vega (Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR - izum.si). 

Zbrane so uvodoma pozdravili ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja sektorja za infrastrukturo pri EuroHPC JU Evangelos Floros, državni sekretar na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Jure Gašparič ter direktor IZUM-a dr. Aleš Bošnjak.  

»Superračunalnik Vega je odličen primer sodelovanja na različnih ravneh – Evropske komisije, slovenske vlade in akademske ter raziskovalne skupnosti, kot so Univerza v Mariboru, Fakulteta za računalništvo in informatiko v Novem mestu ter IZUM. Superračunalnik, imenovan po slovenskem matematiku Juriju Vegi, spodbuja odprto znanost, raziskave in inovacije v Evropi. Pravzaprav je bil Vega prvi superračunalnik, ki je bil predstavljen v okviru skupnega podjetja EuroHPC aprila 2021, in je eden izmed 50 najboljših superračunalnikov na svetu. Podpira razvoj najsodobnejših aplikacij v znanosti, javni upravi in industriji na številnih področjih, zlasti na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visoko zmogljive analize podatkov,« je med drugim dejala ministrica Stojmenova Duh. 

Po njenih besedah je skupna pobuda Evropske komisije, evropskih držav in zasebnih partnerjev za razvoj superračunalniškega ekosistema svetovnega razreda v Evropi ključnega pomena za obdelavo in analizo naraščajoče količine podatkov ter njihovo čim večjo izrabo v korist državljanov, podjetij, raziskovalcev in javnih uprav. 

»Evropa mora okrepiti svoje zmogljivosti na področju digitalnih tehnologij, kot so umetna inteligenca, kvantno računalništvo in polprevodniki, da bi zagotovila prihodnjo konkurenčnost ter ohranila tehnološko vodilno vlogo in zanesljivost oskrbe. Poleg nadaljnjih naložb v superračunalniško in polprevodniško infrastrukturo je treba olajšati dostop do te infrastrukture za podjetja ter podpreti razvoj in pozicioniranje Evropske unije kot vodilne med svetovno konkurenco,« je poudarila ministrica Stojmenova Duh in med drugim izrazila pričakovanje, da bomo v prihodnje uvedli tudi superračunalnik Vega 2.  

»Glede na dosedanje dokazane dobre prakse na področju HPC lahko v novem projektu pričakujemo tesno sodelovanje na nacionalni in na  mednarodni ravni ter zelo visoko računalniško moč superračunalnika Vega 2, ki bo pomagal reševati najbolj zapletene in zahtevne probleme svetovnih gospodarskih, okoljskih in socialnih sistemov,« je še dejala ministrica Stojmenova Duh. 

Ministrica v kratkem pričakuje tudi obisk predstavnikov Evropske komisije, še letos pa naj bi bil objavljen nov razpis za superračunalnike in Slovenija se bo po njenih besedah nanj zagotovo prijavila. 

"Zdaj je idealna priložnost, da se začnemo pogovarjati ne le o novem superračunalniškem centru, ki ga načrtujemo na lokaciji mariborske hidroelektrarne, pač pa tudi o superračunalniku, ki bo tam postavljen," je dejal direktor IZUM-a dr. Aleš Bošnjak. 

Bošnjak ocenjuje, da so možnosti za evropska sredstva realne. »Naš računalnik je ves čas polno zaseden, zato verjamem v investicije v center, kjer zadeve delujejo dobro,« meni Bošnjak.