Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 101. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 101. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vlada sprejela soglasje k zakupu oglasnega prostora za izvajanje promocije za sektorje sadja, mleka in mesa, ki se izvajajo na podlagi zakona, ki ureja promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov

Vlada soglaša z zakupom oglasnega prostora za izvajanje promocije za sektorje sadja, mleka in mesa, ki jo bo na podlagi Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (ZPKŽP) izvajalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v obdobju od 1. septembra 2024 do 30. novembra 2024.

Na podlagi ZPKŽP se izvajajo promocije za različne sektorje že od leta 2016, letos za sektorje sadja, mleka in mesa. Za promocijo bodo namenjena naslednja integralna proračunska sredstva:

  • promocija v sektorju sadja: 65.000 evrov,
  • promocija v sektorju mesa: 120.000 evrov,
  • promocija v sektorju mleka: 65.000 evrov.

Kampanje večinsko financirajo sektorji (približno 60 odstotkov). Proizvodnja hrane je eno od strateško najpomembnejših nacionalnih področij, zato MKGP tudi s promocijskimi dejavnostmi spodbuja zaupanje potrošnikov v slovensko hrano in ozavešča celotno družbo, da je odločitev za nakup lokalne hrane podpora delu in preživetju družin na slovenskem podeželju, domači živilski industriji in ohranjanju lokalnih delovnih mest ter prispevek k dolgoročnemu razvoju slovenskega gospodarstva.

Vlada izdala sklep o ustanovitvi Delovne skupine vlade za več lokalne hrane v javnih zavodih

Vlada je sprejela Sklep o ustanovitvi Delovne skupine vlade za več lokalne hrane v javnih zavodih.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sklep o ustanovitvi Delovne skupine vlade za več lokalne hrane v javnih zavodih (v nadaljevanju: delovna skupina) pripravilo na podlagi ugotovitev, da se pri izvajanju zakonodajnih obvez z različnimi izzivi spoprijemajo javni zavodi (kadrovska podhranjenost, cena obroka, cena živil itd.) ter dobavitelji lokalnih živil, živil iz shem kakovosti in ekoloških živil (neorganiziranost in nepovezanost ponudnikov lokalne hrane, zahteve po dnevnih dobavah, sklepanje okvirnega sporazuma, in tako dalje).

Cilj Vlade in Strateškega sveta za prehrano je sprejeti potrebne ukrepe, da se v javnih zavodih (vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele in drugi) zagotovi čim bolj kakovostna lokalna in sezonska hrana s poudarkom na ekoloških živilih in živilih iz shem kakovosti. Ker je vzpostavitev učinkovitega sistema za reševanje nastalih problemov javnega naročanja živil v javnih zavodih v pristojnosti večjega števila resorjev in posameznih deležnikov, bo Vlada Republike Slovenije za učinkovitejše reševanje odprtih vprašanj na tem področju ustanovila delovno skupino.

Delovno skupino sestavljajo:

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Eva Knez (vodja delovne skupine), Ana Le Marechal Kolar, (namestnica vodje), Tadeja Kvas Majer (članica), Dejana Baša (članica),
  • Ministrstvo za finance: Cvetka Rogač Cvetko, članica in Andrej Klemenc (namestnik),
  • Ministrstvo za javno upravo: Urška Skok Klima (članica), Nejka Šparemblek (namestnica),
  • Ministrstvo za obrambo: Anja Čibej Andlovec (članica) in Dolores Kržišnik (namestnica),
  • Ministrstvo za solidarno prihodnost: Hermina Štupar (članica) in mag. Tanja Skornšek Pleš (namestnica),
  • Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje: Alenka Pavlovec (članica),
  • Ministrstvo za zdravje: Vesna Marinko (članica) in dr. Katja Povhe Jemec (namestnica).

    K delu delovne skupine se redno vabijo tudi predstavniki:

    • Gospodarske zbornice Slovenije - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij; dr. Tatjana Zagorc in mag. Jana Ramuš.
    • Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije: Klara Otoničar in Janez Pirc,
    • Obrtne zbornice Slovenije: Miroslav Rednak,
    • Zadružne zveze Slovenije: Alenka Marjetič Žnider in Katarina Brumat.

    Delovna skupina bo ugotovila ključne vrzeli in iskala skupne rešitve, kar bo opredelila v poročilu.

    Razrešitev državnega sekretarja v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

    Vlada je izdala odločbo, s katero se dr. Blaž Germšek dne 24. aprila 2024 razreši s funkcije državnega sekretarja v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

    Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je Vladi na podlagi odstopne izjave državnega sekretarja dr. Blaža Germška podala predlog za njegovo razrešitev s funkcije državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.