Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na zasedanju Odbora za znanstvene in tehnološke politike OECD

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je udeležil zasedanja Odbora za znanstvene in tehnološke politike Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) na ministrski ravni.

V okviru dvodnevnega ministrskega zasedanja Odbora za znanstvene in tehnološke politike OECD se je minister Papič najprej udeležil razprave na temo mednarodnega sodelovanja in konkurenčnosti v časih negotovosti. Dr. Papič je v razpravi izpostavil, da je za Slovenijo odprtost našega raziskovalnega prostora in naše industrije ključnega pomena, če želimo doseči najvišje ravni znanstvene odličnosti ter sodelovanja v globalnih verigah. »V mednarodni skupnosti se pojavljajo tendence k opredelitvi ključnih področij raziskav in inovacij, ki bi jih bilo treba dodatno varovati, vendar verjamemo, da je iskren in trajen dialog s strateškimi partnerji najučinkovitejši preventivni mehanizem za varovanje znanja«, je poudaril dr. Papič.

V drugem delu zasedanja so se ministri udeležil razprav o uvajanju novih tehnologij ter znanosti, tehnologiji in inovacijam za zeleni prehod. Dr. Papič je v razpravi izpostavil preoblikovanje Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS), znotraj katere je vzpostavljen inovacijski steber financiranja, ki omogoča uspešnejši prenos znanosti v gospodarstvo in družbo. »S preoblikovanjem ARIS-a zagotavljamo premostitev tako imenovane doline smrti med znanostjo in gospodarstvom ter tudi širšo družbo. Hkrati smo izboljšali koordinacijo z združevanjem finančnih sredstev z ministrstev za infrastrukturo, gospodarstvo, digitalno preobrazbo, obrambo, znanost in inovacije«, je poudaril dr. Papič. Ob zaključku zasedanja Odbora za znanstvene in tehnološke politike OECD so visoki politični predstavniki in predstavnice držav ter organizacij podprli trajnostno naravnane politike znanosti, tehnologije in inovacij ter se k temu zavezali s posebno deklaracijo.

Ob robu zasedanja se je minister Papič srečal s turškim ministrom za industrijo in tehnologijo Mehmetom Faithom Kacirjem, s katerim sta dogovorila sklenitev memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma. V luči izmenjave področij sodelovanj med državama in iskanju dvostranskega sodelovanja na področju znanosti se je minister sestal še z glavno znanstveno svetovalko Kanade Mono Nemer, namestnikom korejskega ministra za znanost, informacijske in komunikacijske tehnologije Leejem Chang Yunom, ministrom za znanost, raziskave in inovacije Združenega kraljestva Andrewom Griffinom in glavnim namestnikom direktorja za znanost, družbo in politike Združenih držav Amerike Keijem Koizumijem.