Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na obisku Nacionalnega centra za rehabilitacijo slepih in slabovidnih

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je obiskala center za rehabilitacijo slepih in slabovidnih na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.
V velikem prostoru v ospredju stojijo tri ženske in moški. Gledajo nekaj na tleh. Ena ženska govori. V ozadju sta videti še dve ženski. V prostoru so lesene kocke, rumena stola in stopnice. Na desni steni so okna. Na stropu so kovinske preške z lučmi.

Ministrica si je skupaj z direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana doc. dr. Markom Jugom ogledala prostore centra za rehabilitacijo slepih in slabovidnih.

Ministrica za zdravje je obiskala Univerzitetni klinični center Ljubljana ter si skupaj z direktorjem doc. dr. Markom Jugom, predstojnico Očesne klinike prof. dr. Mojco Globočnik Petrovič in vodjo centra prof. dr. Natašo Vidovič Valentinčič ogledala prostore Nacionalnega centra za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih. Pri gradnji in oblikovanju centra sta se združili strokovna vizija delovanja centra in arhitekturna stroka ter zasnovali uporabnikom prijazne prostore, ki spominjajo na domače okolje. Tako rehabilitacija slepih in slabovidnih poteka v okolju, ki omogoča kar najbolj realistično usposobitev za čim bolj neodvisno življenje ter vključevanje v zasebno, poklicno in javno življenje.

Ministrica je ob tem poudarila, kako pomembne so investicije v zdravstvo, saj se s tem izboljšujejo delovni pogoji zaposlenih in spodbuja razvoj stroke. Dobro počutje zaposlenih pomembno doprinese k nemoteni in kakovostni zdravstveni obravnavi, kar je ključnega pomena za paciente, še toliko bolj za tiste iz najbolj ranljivih skupin.

Predstojnica Očesne klinike Globočnik Petrovič je ob obisku izpostavila: »Ponosni smo, da tak vrhunski center imamo. Je unikaten v Srednji Evropi in tudi širše, saj združuje pod eno streho vse dejavnosti, ki so nujno potrebne za uspešno celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih.«

Lesena kuhinja z belim pultom, srebrnim koritom in steklokeramično ploščo. Na pultu so šalice, kozarca, krožnika in pisane plastične merilne posodice. Na štedilniku je srebrn lonec. V ozadju je rdeča jedilna miza. Prostor se odpira v dnevno sobo s kavčem.

Prostori za rehabilitacijo slepih in slabovidnih spominjajo na domače okolje.