Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za pametne digitalne javne storitve

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Pametne digitalne javne storitve.
Moške roke upravljajo z mobilnim telefonom, vidne so ikone, ki ponazarjajo digitalne storitve

Evropska sredstva za pametne digitalne javne storitve | Avtor: Freepik

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, pospešilo digitalno preobrazbo gospodarstva, družbe in javne uprave. V ta namen bo uvedlo nove poslovne modele in najnaprednejše tehnologije (interoperabilne rešitve, soustvarjanje storitev, algoritmična orodja z umetno inteligenco in druge napredene tehnologije). Vlaganja bodo osredotočena na vsebine digitalizacije storitev javne uprave in družbe: ukrepi za zagotovitev celovitih javnih storitev za podjetja, državljane ter javne institucije, razvitih z uporabniki, skladno z načelom soustvarjanja in z namenom varne in najboljše uporabniške izkušnje.

Projekt Pametne digitalne javne storitve se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge Inovacijska družba znanja ter zasleduje specifični cilj Izkoriščanje prednosti digitalizacije za državljane, podjetja, raziskovalne organizacije in javne organe. 

Za projekt v vrednosti 26.802.030,00 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 15 milijonov evrov, natančneje 15.506.582,48 evrov.