Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Knez z gosti iz Gruzije o sodelovanju v gozdarstvu

Državna sekretarka Eva Knez je danes pozdravila člane gruzijske delegacije, ki je pod vodstvom direktorja gruzijske državne agencije za gozdove Kakhe Tsertsvadzeja na študijskem obisku v Sloveniji.

Izhodišče obiska je bil projekt na področju trajnostnega upravljanja gozdov z naslovom Ukrepi za trajnostno rabo gozdov v občini Adigeni, ki se v Gruziji izvaja od leta 2019. Delegacijo sta spremljala Dejan Prešiček, direktor Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj, ter Matjaž Hermel, direktor podjetja ZaVita, d. o. o., ki sodelujeta v tem projektu.

Udeleženci današnjega slovensko-gruzijskega sestanka za delovno mizo

Državna sekretarka Eva Knez z delegacijo ministrstva na sestanku z gruzijsko delegacijo | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Državna sekretarka Knez je na današnjem sestanku uvodoma povedala, da Slovenija v celoti podpira prizadevanja Gruzije za vključitev v Evropsko unijo in je pripravljena nuditi pomoč in podporo, zlasti na področju kmetijstva in razvoja podeželja. Državi imata podobne značilnosti v gorskih regijah ter pri zgodovinskem razvoju in upravljanju naravnih virov. Članstvo Slovenije v EU prinaša dragocene evropske izkušnje in strokovno znanje o trajnostnem gospodarjenju z gozdovi, ki je zelo cenjeno.

Sodelovanje v gozdarstvu državi obravnavata kot prednostno področje. Zavedata se ključne vloge gozdov pri spodbujanju zelene rasti, blaženju podnebnih sprememb, ekološki celovitosti in spodbujanju socialno-ekonomskega razvoja. Gozdovi so bistveni tudi pri zagotavljanju okoljskih storitev in razvoju podeželja.

Državna sekretarka je izrazila zadovoljstvo zaradi nadaljnje krepitve sodelovanja ne le med ministrstvoma, temveč tudi z drugimi raziskovalnimi institucijami. Slovenija si prizadeva za spodbujanje trgovine z gozdnimi proizvodi, za izmenjavo znanja in tehnologij v gozdarstvu in lesnopredelovalni industriji ter za pospešitev uvedbe zelenih proizvodov in tehnologij.

Spodbuda za nadaljnje sodelovanje med državama so tudi pozitivni rezultati projekta med Republiko Slovenijo, Svetovnim skladom za naravo in Skladom za ekološke koridorje v Gruziji, ki je namenjen ohranjanju in trajnostni rabi ekosistemov in naravnih virov. V drugi fazi projekta je poudarek predvsem na izvajanju trajnostnega gospodarjenja z gozdovi v občini Adigeni, vključno s pripravo smernic za gradnjo gozdnih cest.

Državna sekretarka Eva Knez je sodelovanje med državama v gozdarstvu ocenila kot dobro in izrazila željo, da ga državi še nadgradita. Sodelovanje temelji na podpisanem Memorandumu o soglasju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Ministrstvom za varstvo okolja in kmetijstvo Gruzije o sodelovanju na področju gozdarstva iz leta 2020.