Skoči do osrednje vsebine

Z vodikom v zeleni prehod

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon sta se v začetku tega tedna v Tokiu na temo novega projekta vodikovih tehnologij srečala s predstavniki japonske poslovne zveze ter državnim mistrom za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazuchikakijem Iwatajem.

Minister Papič se je v preteklih dneh srečal še s predsednikom japonskega združenja za vodikove energetske sisteme Shigenorijem Mitsushimajem, veleposlanikom Evropske unije na Japonskem Jean-Ericom Pacquetom ter predstavniki korporacij  Mitsubishi in Toyota, ki sodita med pomembnejše ponudnike rešitev za uporabo vodika.

Vodik je eden od najpomembnejših elementov za uspešen zeleni prehod. Kje vse bo mogoče uporabiti vodik, bo preizkušeno z novim demonstracijskim projektom na področju vodikovih tehnologij, za izvedbo katerega je bil nedavno vzpostavljen konzorcij 18 slovenskih partnerjev. "Imamo dobre ideje, med katerimi je morda dolgoročno najpomembnejša ta, kako vzpostaviti sistem sezonskih hranilnikov vodika za prenos uporabe energije iz poletne v zimsko sezono," je povedal minister Papič. "Ker si prizadevamo za realizacijo enega največjih mednarodnih demonstarcijskih projektov, si želimo najprej vzpostaviti slovensko-japonsko partnerstvo, ki ima uspešno zgodovino. S preteklim slovensko-japonskim projektom NEDO na področju pametnih omrežij, kjer sem tudi sam sodeloval kot strokovnjak, smo bili izjemno uspešni in prejeli celo nagrado za najboljši projekt na tem področju v svetovnem merilu," je še dodal minister.

Slovenska ideja o prihodnosti vodika zanima tudi Indijo in evropske partnerje. "Smo na pravi poti, da Slovenijo postavimo v središče raziskav in razvoja v luči zelenega prehoda. Ob tem je izjemnega pomena, da ima nov demonstracijski projekt podporo Vlade Republike Slovenije, ki je samo v letošnjem letu raziskavam in razvoju povečala sredstva za 30 odstotkov", je še poudaril minister Papič.

Marca letos je 18 slovenskih podjetij in mestnih občin podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov: Družba 5.0 – Prihodnost z vodikom. Konzorcij je organiziral Slovensko-japonski poslovni svet, koordinirala pa ga bo družba ELES.