Skoči do osrednje vsebine

V Mariboru so potekale politično-vojaške konzultacije Globalne koalicije zoper Islamsko državo

V Kadetnici Maribor so v sredo, 17. aprila 2024, potekale politično-vojaške konzultacije Globalne koalicije zoper Daesh oziroma Islamsko državo Iraka in Levanta (angleško The Islamic State of Iraq and Syria - ISIS). Konzultacije je organiziral Direktorat za obrambno politiko Ministrstva za obrambo Republike Slovenije v sodelovanju s koordinatorji Globalne koalicije zoper Daesh/ISIS iz ZDA.

Prav tako so pri organizaciji zelo pomembnega dogodka sodelovali Generalštab Slovenske vojske, Center vojaških šol, 72. brigada Slovenske vojske, Obveščevalno-varnostna služba Ministrstva za obrambo, Služba za informatiko in komunikacije, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Sova ter drugi. 

Politično-vojaške konzultacije sta vodila Christopher P. Maier, pomočnik ministra za obrambo ZDA za posebne operacije in spopade nizke intenzivnosti, ter mag. Aljoša Selan, namestnik generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. 

Politično-vojaških konzultacij v Mariboru se je udeležilo 76 predstavnikov iz 24 držav, ki jih je uvodoma nagovoril brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik Centra vojaških šol. Iz Republike Slovenije so se dogodka udeležili predstavniki Ministrstva za obrambo, Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Ministrstva za notranje zadeve ter Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja.

Republika Slovenija je članica globalne koalicije od njene ustanovitve leta 2014. Od leta 2016 Ministrstvo za obrambo sodeluje tudi v operaciji Neomajna odločenost (angleško Ineherent Resolve - IR) v Erbilu v severnem Iraku, kjer pripadniki Slovenske vojske usposabljajo pripadnike iraških obrambnih sil (Pešmerge).

Izvedba politično-vojaških konzultacij na visoki ravni, ki je bila v marsičem prelomna in usmerjena v prihodnost, predstavlja pomemben prispevek Republike Slovenije k boju proti mednarodnemu terorizmu, predvsem v luči nadgradnje celovitega vladnega pristopa in naslavljanja vzrokov.

Vojaški objekt Kadetnica in moder omejevalni trak z naslovom dogodka

V Mariboru so potekale politično-vojaške konzultacije Globalne koalicije zoper Daesh/ISIS | Avtor: Borut Podgoršek