Skoči do osrednje vsebine

Skupaj za večjo varnost na nogometnih tekmah

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar z najožjimi sodelavci se je sestal s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in generalnim sekretarjem Martinom Koželjem. Pregledali so dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.

Minister Poklukar je povedal, da smo Ministrstvu za pravosodje že posredovali predlog za spremembe in dopolnitve Kazenskega zakonika. Predlagamo dopolnitev z novim členom, ki bi opredelil novo kaznivo dejanje Ogrožanja varnosti na športnih prireditvah s svojimi kvalificiranimi oblikami, ko nastanejo posledice.

Pripravljamo spremembe in dopolnitve Zakona o nalogah in pooblastili policije. Te gredo v smeri širjenja pogojev za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru zalotenosti pri prekršku po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (uporaba pirotehničnega izdelka na športni prireditvi), zvišanje glob in podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Prav tako pripravljamo nov Zakon o varstvu javnega reda in miru. Pri tem preučujemo možnost umestitve novega prekrška v zvezi z nasiljem in ogrožanjem varnosti na športnih prireditvah.

Nogometni zvezi Slovenije smo že podali več priporočil s področja varovanja in storitev varnostnih služb, kot so na primer zagotovitev zadostnega števila varnostnikov in varnostnic, pisna potrditev o opravljenem pregledu varovanega območja in odstranitev nevarnih stvari, striktno opravljanje površinskih pregledov in personalizacijo vstopnic.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je med drugim predlagal pripravo usposabljanja s področja zagotavljanja varnosti na športnih prireditvah za organizatorje, klube in varnostne službe. Pri usposabljanju bi sodelovali Nogometna zveza Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve, varnostni strokovnjaki in predstavniki Združenja evropskih nogometnih zvez (angleško Union of European Football Associations – UEFA). Minister Poklukar je predlog podprl.