Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob: "Ustvarjati pogoje za nove investicije je naloga države"

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je s predsednikom uprave Sandoza Richardom Saynorjem udeležil polaganja temeljnega kamna za center za tehnični razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani.
ljudje stojijo v vrsti na odru

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je s predsednikom uprave Sandoza Richardom Saynorjem udeležil polaganja temeljnega kamna za center za tehnični razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani. | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Novi center za razvoj podobnih bioloških zdravil bo ustvaril 200 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa gre za pomembno visokotehnološko investicijo. Na današnji slovesnosti je predsednik vlade dr. Golob nagovoril zbrane goste in izrazil veliko zadovoljstvo ob novi Sandozovi naložbi v Sloveniji.

Naložba v vrednosti približno 90 milijonov ameriških dolarjev je namenjena izgradnji najsodobnejšega razvojnega centra v Ljubljani, ki bo predvidoma zaključena 2026. Novi center za razvoj podobnih bioloških zdravil bo skupaj s Sandozovim razvojnim centrom v Ljubljani, ki je vodilni razvojni center za kompleksna generična zdravila, postal ena od ključnih lokacij Sandozovega globalnega razvoja tako generičnih kot podobnih bioloških zdravil. Z novo in pomembno naložbo postaja Slovenija razvojno vozlišče na področju biofarmacije in biotehnologij, ki so kritične tehnologije 21. stoletja.

»Velike stvari se ne zgodijo naključno, ampak je z njimi povezana tradicija, trud, odrekanje, predvsem pa ogromno ljudi, ki ustvarjajo razvojno okolje oz. razvojni ekosistem,« je povedal dr. Golob. »Za našo državo je to dokaz, da Slovenci takrat, ko veliko vlagamo v neko področje, resnično dosegamo najboljše rezultate v svetovnem merilu, tako so naši športniki pravi ambasadorji Slovenije, prav tako naši znanstveniki, gospodarstveniki. Da si podjetje, kot je Sandoz, izbere Slovenijo za svoje razvojno vozlišče, je najboljši dokaz naše zavezanosti k uspehu,« je dodal premier.

Slovenija je v zadnjih desetletjih dokazala, da lahko s sistematičnim vlaganjem v izobraževalni sistem in raziskovalno okolje ter z njihovim povezovanjem s poslovnimi subjekti gradi prihodnost in ustvarja priložnosti. »Smo dostopni in fleksibilni, investitorju pomagamo pri njegovi odločitvi. Na ta način izboljšujemo konkurenčnost Slovenije. Verjamem, da je dokaz tega tudi investicija, kot smo jo pospremili danes. Ustvarjati pogoje za to, je naloga države, od katere ne bomo nikoli bežali, ampak bomo na njej delali naprej,« je dodal predsednik vlade.

Podobna biološka zdravila ponujajo pomemben del odgovorov na izzive javnega zdravja in so velik prispevek sodobni družbi zaradi prednosti tarčnega in obenem cenovno dostopnejšega zdravljenja. »Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, zato sem vesel, da s to investicijo na področju bioloških zdravil delamo korak naprej k njihovi večji dostopnosti za bolnike. Veseli me, da je Slovenija del te zgodbe,« je povedal predsednik vlade dr. Golob in se zahvalil vsem, ki so prispevali k tej pomembni naložbi.

Poleg Ljubljane bo Sandoz investiral tudi v Lendavi, skupna vrednost obeh naložb je okrog pol milijarde dolarjev. Slovenija bo tako še močnejša na področju naprednih terapij z visokokakovostnimi biološkimi zdravili in na področju dostopnosti zdravljenja bolnikom v Sloveniji in Evropski uniji. Na tak način bomo tudi doma zadržali talente, ustvarili kakovostne zaposlitve in prispevali k dolgoročni gospodarski rasti in mednarodni konkurenčnosti, ki izvira iz inovacij in tehnološkega znanja.

V Sloveniji smo sicer zavezani cilju raziskovalnega in tehnološkega razvoja Evropske unije ter krepitvi njenih znanstvenih in tehnoloških temeljev, pri čemer vzpostavljamo odprt evropski razvojni prostor, v katerem prosto krožijo raziskovalci, znanstvena spoznanja in tehnologija. Slovenija in Ljubljana s to naložbo postajata strateška točka na evropskem farmacevtskem in biotehnološkem razvojnem zemljevidu.